Netherlands

Tussentijds advies OMT: te vroeg voor versoepeling rond de feestdagen

Tussentijds OMT-advies: besmettingen te hoog voor versoepelingen

De leden van het Outbreak Managament Team (OMT) adviseren het kabinet om de huidige coronamaatregelen voorlopig niet te versoepelen. Met de huidige besmettingsaantallen zit dat er niet in, bevestigen ingewijden deze dinsdag aan NRC. Het gaat om een tussentijds advies.

Pas op 8 december hakt het kabinet een knoop door over een eventuele versoepeling of aanscherping van het coronabeleid rondom de feestdagen. De verwachting is dat het OMT voor die tijd nog een advies uitbrengt over de actuele situatie op dat moment. Mogelijk last het kabinet volgende week een persconferentie in, als de huidige cijfers negatief blijven stemmen.

Volgens bronnen rondom het kabinet suggereert het OMT ook dat de kerstvakantie verlengd zou kunnen worden. Een schoolsluiting is geen populaire maatregel, maar een week extra vrij voor alle scholieren zou een tussenoplossing zijn waarmee alle partijen zouden kunnen leven. Eerst moet een onderzoek uitwijzen of die maatregel effect zou hebben.

Vorige week bracht het OMT ook een advies uit aan het kabinet over de feestdagen. Toen werd geopperd dat het maximale aantal gasten dat mensen thuis mogen ontvangen beperkt zou kunnen worden tot zes, liefst alleen mensen uit dezelfde regio. Wie op bezoek wil bij iemand met een kwetsbare gezondheid, kan beter tien dagen van tevoren zo min mogelijk in de buurt van anderen komen. Ook zou het kabinet nog eens nadrukkelijk moeten wijzen op het belang van thuisblijven en afstand houden bij klachten, aldus het OMT toen.

Vorige week suggereerde het OMT nog een versoepeling rond Kerst. Foto: Richard Brokken/ANP

Versoepeling Duitse coronamaatregelen rondom feestdagen op komst

Als het aan de autoriteiten in de zestien Duitse deelstaten ligt, gelden tussen 23 december en 1 januari versoepelde maatregelen in Duitsland. Volgens Duitse media leggen de deelstaten woensdag een plan voor aan bondskanselier Angela Merkel waarin staat dat mensen rond de feestdagen maximaal tien gasten uit meerdere huishoudens mogen ontvangen. Kinderen tot 14 jaar worden daarbij niet meegerekend. Tussen 1 december en 20 december willen de deelstaten de maatregelen eerst aanscherpen, om daarna versoepeling door te voeren.

Nu mogen Duitsers ook tien mensen thuis ontvangen, mits die uit hooguit twee huishoudens komen. Om met de feestdagen bezoek uit meer families toe te kunnen laten, bepleiten de deelstaten vanaf 1 december een tijdelijke aanscherping: terug naar hooguit vijf gasten uit een ander huishouden. De gedeeltelijke lockdown, waarin horecagelegenheden gesloten zijn maar winkels open blijven, wordt tot 20 december gehandhaafd. Het idee is dat het aanhoudend hoge aantal besmettingen zo wordt teruggedrongen. Later in de maand kunnen de regels dan weer worden versoepeld.

Na een paar dagen van afname is het aantal dagelijkse besmettingen in Duitsland dinsdag weer toegenomen. Bij het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in de voorbije 24 uur 13.554 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Maandag waren dat er nog ruim 10.000. Het totaal aantal besmettingen met het coronavirus nadert in Duitsland de miljoen. Ruim 14.000 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

In meerdere Europese landen wordt versoepeling van de maatregelen overwogen, ook met het oog op de feestmaand. De Franse president Emmanuel Macron spreekt vanavond het volk toe over de huidige situatie in het land en eventuele versoepeling van het coronabeleid. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op voor een gematigde corona-aanpak rond Kerst, al waarschuwde premier Boris Johnson maandag gezinnen en families nog om „een zorgvuldig oordeel” te vellen over het bezoeken van oudere familieleden.

Een grote lichtgevende notenkraker, een Duits kerstsymbool, in het centrum van Berlijn. Foto Clemens Bilan/EPA

Gevangenissen hebben last van smokkeldrones vanwege coronamaatregelen

Nu gedetineerden hun bezoek vanwege het coronavirus achter plexiglas moeten ontvangen, worden andere manieren gezocht om smokkelwaar gevangenissen in te krijgen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving in De Telegraaf. Zo vliegen smokkelaars vaker drones het terrein op, ook worden meer drugs en mobiele telefoons over gevangenismuren gegooid.

Hoe vaak gevangenissen last hebben van smokkeldrones kan het ministerie niet zeggen, maar „een rondje langs de velden laat volgens Justitie zien dat het om een flinke toename gaat”. Volgens een woordvoerder doen meerdere gevangenissen extra inspectierondes op luchtplaatsen. Ook worden op sommige plekken netten opgehangen om het smokkelen te bemoeilijken. Dat laatste werd eind vorig jaar al gedaan bij de gevangenis in Alphen aan de Rijn, nadat een drone daar het terrein op vloog. Bij de Extra Beveiligde Inrichting in Vught hangen al langer netten.

China schrapt vluchten vanwege lokale virusuitbraken

Honderden vluchten van en naar de luchthaven in Shanghai zijn dinsdag kort voor vertrek geschrapt. Aanleiding zijn verschillende lokale uitbraken van het coronavirus. Volgens persbureau Reuters zijn in de metropool Shanghai (ruim dertig miljoen inwoners) zeven infectieclusters ontdekt.

Meer dan 17.000 medewerkers van het Pudong International Airport zijn inmiddels getest op het coronavirus. Een medewerker bleek besmet met het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.
In de stad Tianjin werden maandag nog binnen 24 uur meer dan twee miljoen mensen getest, als reactie op besmettingen in de haven van de stad. Een inwoner testte vervolgens positief op het virus.

De Chinese autoriteiten hebben sinds de uitbraak van het virus eind vorig jaar vaker strenge reisbeperkingen opgelegd om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat resulteerde lange tijd in weinig tot geen binnenlandse besmettingen. Eerdere besmettingen konden veelal worden herleid tot mensen die vanuit het buitenland naar China waren gereisd. Bij de infectieclusters in Shanghai en de besmetting in Tianjin lijkt het nu wel om binnenlandse besmettingen te gaan. De Chinese autoriteiten zeiden vorige week nog dat de import van bevroren goederen mogelijk heeft geleid tot besmettingen in de haven van Tianjin.

Een rij wachtende passagiers op een vliegveld in Beijing, eerder deze week. Foto Tingshu Wang/Reuters

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013