Tussentijds OMT-advies: besmettingen te hoog voor versoepelingen
De leden van het Outbreak Managament Team (OMT) adviseren het kabinet om de huidige coronamaatregelen voorlopig niet te versoepelen. Met de huidige besmettingsaantallen zit dat er niet in, bevestigen ingewijden deze dinsdag aan NRC. Het gaat om een tussentijds advies.
Pas op 8 december hakt het kabinet een knoop door over een eventuele versoepeling of aanscherping van het coronabeleid rondom de feestdagen. De verwachting is dat het OMT voor die tijd nog een advies uitbrengt over de actuele situatie op dat moment. Mogelijk last het kabinet volgende week een persconferentie in, als de huidige cijfers negatief blijven stemmen.
Volgens bronnen rondom het kabinet suggereert het OMT ook dat de kerstvakantie verlengd zou kunnen worden. Een schoolsluiting is geen populaire maatregel, maar een week extra vrij voor alle scholieren zou een tussenoplossing zijn waarmee alle partijen zouden kunnen leven. Eerst moet een onderzoek uitwijzen of die maatregel effect zou hebben.
Vorige week bracht het OMT ook een advies uit aan het kabinet over de feestdagen. Toen werd geopperd dat het maximale aantal gasten dat mensen thuis mogen ontvangen beperkt zou kunnen worden tot zes, liefst alleen mensen uit dezelfde regio. Wie op bezoek wil bij iemand met een kwetsbare gezondheid, kan beter tien dagen van tevoren zo min mogelijk in de buurt van anderen komen. Ook zou het kabinet nog eens nadrukkelijk moeten wijzen op het belang van thuisblijven en afstand houden bij klachten, aldus het OMT toen.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411binkerst-1.jpg|//images.nrc.nl/4VsBldrJiQByeFijEWZW_7cDaxM=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411binkerst-1.jpg)
Vorige week suggereerde het OMT nog een versoepeling rond Kerst. Foto: Richard Brokken/ANP
Versoepeling Duitse coronamaatregelen rondom feestdagen op komst
Als het aan de autoriteiten in de zestien Duitse deelstaten ligt, gelden tussen 23 december en 1 januari versoepelde maatregelen in Duitsland. Volgens Duitse media leggen de deelstaten woensdag een plan voor aan bondskanselier Angela Merkel waarin staat dat mensen rond de feestdagen maximaal tien gasten uit meerdere huishoudens mogen ontvangen. Kinderen tot 14 jaar worden daarbij niet meegerekend. Tussen 1 december en 20 december willen de deelstaten de maatregelen eerst aanscherpen, om daarna versoepeling door te voeren.
Nu mogen Duitsers ook tien mensen thuis ontvangen, mits die uit hooguit twee huishoudens komen. Om met de feestdagen bezoek uit meer families toe te kunnen laten, bepleiten de deelstaten vanaf 1 december een tijdelijke aanscherping: terug naar hooguit vijf gasten uit een ander huishouden. De gedeeltelijke lockdown, waarin horecagelegenheden gesloten zijn maar winkels open blijven, wordt tot 20 december gehandhaafd. Het idee is dat het aanhoudend hoge aantal besmettingen zo wordt teruggedrongen. Later in de maand kunnen de regels dan weer worden versoepeld.
Na een paar dagen van afname is het aantal dagelijkse besmettingen in Duitsland dinsdag weer toegenomen. Bij het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in de voorbije 24 uur 13.554 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Maandag waren dat er nog ruim 10.000. Het totaal aantal besmettingen met het coronavirus nadert in Duitsland de miljoen. Ruim 14.000 mensen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden.
In meerdere Europese landen wordt versoepeling van de maatregelen overwogen, ook met het oog op de feestmaand. De Franse president Emmanuel Macron spreekt vanavond het volk toe over de huidige situatie in het land en eventuele versoepeling van het coronabeleid. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op voor een gematigde corona-aanpak rond Kerst, al waarschuwde premier Boris Johnson maandag gezinnen en families nog om „een zorgvuldig oordeel” te vellen over het bezoeken van oudere familieleden.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411buigermany.jpg|//images.nrc.nl/qSitq2ozrQP2SjyYELEn7pwweyI=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411buigermany.jpg)
Een grote lichtgevende notenkraker, een Duits kerstsymbool, in het centrum van Berlijn. Foto Clemens Bilan/EPA
Gevangenissen hebben last van smokkeldrones vanwege coronamaatregelen
Nu gedetineerden hun bezoek vanwege het coronavirus achter plexiglas moeten ontvangen, worden andere manieren gezocht om smokkelwaar gevangenissen in te krijgen. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving in De Telegraaf. Zo vliegen smokkelaars vaker drones het terrein op, ook worden meer drugs en mobiele telefoons over gevangenismuren gegooid.
Hoe vaak gevangenissen last hebben van smokkeldrones kan het ministerie niet zeggen, maar „een rondje langs de velden laat volgens Justitie zien dat het om een flinke toename gaat”. Volgens een woordvoerder doen meerdere gevangenissen extra inspectierondes op luchtplaatsen. Ook worden op sommige plekken netten opgehangen om het smokkelen te bemoeilijken. Dat laatste werd eind vorig jaar al gedaan bij de gevangenis in Alphen aan de Rijn, nadat een drone daar het terrein op vloog. Bij de Extra Beveiligde Inrichting in Vught hangen al langer netten.
China schrapt vluchten vanwege lokale virusuitbraken
Honderden vluchten van en naar de luchthaven in Shanghai zijn dinsdag kort voor vertrek geschrapt. Aanleiding zijn verschillende lokale uitbraken van het coronavirus. Volgens persbureau Reuters zijn in de metropool Shanghai (ruim dertig miljoen inwoners) zeven infectieclusters ontdekt.
Meer dan 17.000 medewerkers van het Pudong International Airport zijn inmiddels getest op het coronavirus. Een medewerker bleek besmet met het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.
In de stad Tianjin werden maandag nog binnen 24 uur meer dan twee miljoen mensen getest, als reactie op besmettingen in de haven van de stad. Een inwoner testte vervolgens positief op het virus.
De Chinese autoriteiten hebben sinds de uitbraak van het virus eind vorig jaar vaker strenge reisbeperkingen opgelegd om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat resulteerde lange tijd in weinig tot geen binnenlandse besmettingen. Eerdere besmettingen konden veelal worden herleid tot mensen die vanuit het buitenland naar China waren gereisd. Bij de infectieclusters in Shanghai en de besmetting in Tianjin lijkt het nu wel om binnenlandse besmettingen te gaan. De Chinese autoriteiten zeiden vorige week nog dat de import van bevroren goederen mogelijk heeft geleid tot besmettingen in de haven van Tianjin.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411buichina-1.jpg|//images.nrc.nl/dPBOst3HGxq1gKSgO-4mQ15HwHg=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2020/11/web-2411buichina-1.jpg)
Een rij wachtende passagiers op een vliegveld in Beijing, eerder deze week. Foto Tingshu Wang/Reuters