Simone Biles heeft spijt van haar deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. Ze had beter niet kunnen meedoen, zegt de 24-jarige Amerikaanse turnster in een interview in New York Magazine.

"Als je kijkt naar alles wat ik de afgelopen zeven jaar heb doorgemaakt, had ik nooit meer in het olympisch team moeten komen", aldus Biles. "Ik had al ruim voor Tokio moeten stoppen, toen het in de media twee jaar lang over Larry Nassar ging."

Biles onthulde begin 2018 dat ook zij is misbruikt door Nassar, de voormalige arts van het Amerikaanse turnteam die tot 175 jaar celstraf is veroordeeld wegens het misbruiken van honderden turnsters.

"Het was te veel. Maar ik was niet van plan om me door hem iets te laten afpakken waarvoor ik sinds mijn zesde heb gewerkt. Ik wilde hem mij dat plezier niet laten afnemen. Dus ik zette door zolang mijn geest en lichaam dat toestonden."

Biles wilde in Tokio voor zes gouden medailles gaan, maar vanwege mentale problemen sloeg ze de meeste wedstrijden over. Ze pakte nog wel zilver in de teamwedstrijd en individueel brons op het onderdeel balk.

Biles beraadt zich op haar toekomst

Het Amerikaanse turnfenomeen bekende mentale problemen te hebben. Ze had last van zogenoemde twisties, waardoor ze tijdens een moeilijke sprong de coördinatie plotseling verloor. Biles, die op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 vier keer goud veroverde, liet in Tokio vrijwel al haar individuele finales schieten.

"Na aankomst in Tokio werd ik steeds nerveuzer. We hadden heel goed getraind, maar ik voelde niet het zelfvertrouwen dat daarbij paste. Fysiek was ik er niet klaar voor. We probeerden van alles, maar mijn lichaam zei: Simone, rustig, ga zitten, dit gaan we niet doen. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt", aldus Biles in New York Magazine.

"Mensen vragen me nu of ik het zou overdoen als dat mogelijk zou zijn. Maar nee, dat wil ik niet, want alles gebeurt met een reden. Ik heb veel over mezelf geleerd: moed, veerkracht, hoe ik nee moet zeggen en voor mezelf moet opkomen."

De 24-jarige Biles kwam na de Spelen niet meer in actie. Ze is zich nog aan het beraden op haar toekomst als topsporter.