Netherlands

Turnbond verkiest ‘zorgvuldigheid boven snelheid’

Reportage

Turnen Turnbond KNGU laat niet na te melden dat het de meldingen van misstanden serieus neemt. Toch houdt kritiek van ex-turnsters aan.

In een wirwar van onderzoeken en maatregelen wordt vooral duidelijk dat de turnbond KNGU na vele jaren van passiviteit de talrijke misstanden in het vrouwenturnen serieus neemt. Of het tot straffen en oplossingen leidt, is vooralsnog onmogelijk vast te stellen, wel dat er 130 meldingen zijn binnengekomen bij het Centrum Veilige Sport Nederland, waarvan er daarvan 43 zijn doorverwezen naar het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Die tuchtrechtorganisatie heeft aan de nationale coaches Vincent Wevers en Nico Zijp ordemaatregelen opgelegd, die zodanig van aard zijn dat Wevers wel mag trainen en Zijp tot nader order op non-actief is gesteld. Dat meldde de KNGU dinsdag bij een persconferentie op nationaal sportcentrum Papendal.

Een ordemaatregel wil zeggen dat er naar aanleiding van klachten vooronderzoek is ingesteld, maar niet dat de twee coaches schuldig zijn. Het tweetal noch de bond kent de aard van de aanklacht, maar weet alleen dat de maatregel in het belang van het onderzoek wordt genomen en losstaat van de uitkomsten. Vanwege de geheimhouding is ook onbekend waarom Wevers wel mag trainen en Zijp niet. Zijps voorlopige schorsing is zowel van kracht voor het nationale trainingscentrum in Nijmegen, waar hij selectieturnster Tisha Volleman onder zijn hoede heeft, als de werkzaamheden voor zijn club Flik-Flak in Den Bosch.

Van de 130 meldingen die tussen 21 juli en 23 september bij het Centrum Veilige Sport Nederland zijn binnengekomen, zijn er inmiddels dus 43 doorverwezen naar het ISR. Vanwege beperkte capaciteit heeft die organisatie voorlopig tien zaken in behandeling kunnen nemen. Opmerkelijk aan het aantal meldingen is dat die zich uitstrekken over een periode van 34 jaar, tussen 1986 en 2020, met één klacht uit de jaren zeventig.

Parallel aan deze meldingen loopt vanaf 1 september, in opdracht van de KNGU, het onafhankelijke onderzoek naar misstanden in de turnsport van Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, en Anton van Wijk, specialist in criminologisch onderzoek. Zij hebben 17.000 e-mails verstuurd met het verzoek deel te nemen aan het onderzoek. Daarop zijn zo’n driehonderd reacties binnengekomen.

Ondanks alle inspanningen van de turnbond houdt kritiek van oud-turnsters aan. Een zestal, van wie Verona van de Leur en Loes Linders de bekendsten zijn, is recentelijk de petitie 'Stop misbruik in de turnsport’ begonnen. Er zouden inmiddels ruim duizend handtekeningen zijn verzameld. Die turnsters hebben er na meer dan dertig jaar van wegkijken en het uitblijven van straffen, geen vertrouwen in dat het grensoverschrijdend gedrag van coaches tot straffen leidt. Zij zeggen die doofpotcultuur te willen doorbreken en vrezen dat het onderzoek van Olfers en Van Wijk daar geen eind aan zal maken.

De afronding van het KNGU-onderzoek is inmiddels van december dit jaar opgeschoven tot het eerste kwartal in 2021, meldde KNGU-directeur Marieke van der Plas. „Dat heeft te maken met de enorme omvang van de werkzaamheden. We willen dat iedereen zich gehoord voelt. Zorgvuldigheid gaat hier boven snelheid.”

Inmiddels zijn de turnsters van de nationale selectie na een aantal weken zonder centrale trainingen uitgeweken naar Nijmegen om daar de voorbereidingen op de EK en de Olympische Spelen te hervatten. Die toernooien staan vanwege corona op de tocht. De EK in december in Baku gaan vrijwel zeker niet door. De Europese turnbond UEG heeft meegedeeld dat op 5 oktober daarover een besluit wordt genomen, maar de KNGU heeft informatie dat naarstig naar een alternatief wordt gezocht. Als die niet wordt gevonden wil de bond in december een wedstrijd in Heerenveen organiseren.

De rol van bondscoach Gerben Wiersma is sinds zijn tijdelijke schorsing aangepast. Hij is niet langer alleen de centrale coördinator van de vrouwenploeg, maar teruggekeerd naar de vloer om trainingen te geven. Daarnaast is hem verboden nog langer op te treden als het gezicht van de nationale selectie.

Football news:

Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club
Gattuso ongeveer 1:0 Sociedad: match afhing, beslissen of Napoli de taak om vooruit te gaan naar de Play-offs de Europa League meer dan de helft
De val van de Portugezen, die Cristiano boven zichzelf stelde. Van Chelsea en Mercedes in 16-naar kijken in Kuban en term for drugs
Juve praat met de ontslagen Sarri om hun contract op te zeggen. De coach kreeg 5,5 miljoen euro per jaar
Fonseca Pro 0:0 met CSKA Sofia: de kwaliteit van Roma ' s spel in Serie A is anders, maar dat is normaal. Roulatie is nodig. De hoofdcoach van de Roma Paulo Fonseca vatte de wedstrijd van de groepsfase van de Europa League samen. We vielen zo vaak aan, maar we deden het langzaam, maakten fouten met de laatste pas, hadden niet de juiste intensiteit. Nu hebben we geen keus, we moeten de ploeg draaien. Diavara, Calafiori en nu Santon zijn geëlimineerd, dus de keuze van spelers is beperkt. Ja, de kwaliteit van het spel is anders in Serie A, maar dit is normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de rotatie van het team, en het is noodzakelijk. Ik geloof in wat het team op het veld doet, in de eerste plaats in Serie A, zei Fonseca
Wolfsburg middenvelder Lindl is een van de kandidaten voor de Europa League speler van de week. Hij scoorde 3 doelpunten voor Feyenoord