Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turkse stembureaus gesloten in tweede ronde presidentsverkiezingen

In Turkije zijn de stembureaus gesloten. Turken hebben vandaag voor de tweede keer mogen stemmen op een kandidaat voor het presidentschap. De verkiezingsstrijd gaat tussen zittend president Recep Tayyip Erdogan en zijn uitdager, oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

In de eerste ronde van de verkiezingen twee weken geleden haalde Erdogan net geen absolute meerderheid. De president kreeg 49,5 procent van de stemmen, de oppositie bleef hangen op 44,9 procent. Het is voor het eerst dat Erdogan niet in de eerste ronde won.

Aanvankelijk was de verwachting dat de oppositie voor het eerst in jaren een grote kans maakte om Erdogan, die al twintig jaar aan de macht is, te verslaan. Bij de laatste peilingen voor de verkiezingen stond Kilicdaroglu 5 procentpunt voor.

Ondanks de grote problemen in het land, zoals de torenhoge inflatie en de verwoestende aardbeving van een paar maanden geleden, wist Erdogan zijn populariteit te behouden. Ook in het aardbevingsgebied in het zuiden van het land werd overwegend op de zittende president gestemd.

Het is gebruikelijk dat er in de uren na het sluiten van de stembureaus een mediaverbod geldt. Turkse media mogen dan nog geen eerste uitslagen melden, maar naar verwachting zal dit verbod door de kiesraad al snel worden opgeheven.