Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turkije zegt Zweden en Finland zich te haasten voor toetreding tot NAVO

Auteur s : Lisa van der Velde, Reuters en Bloomberg

Turkije wijst Zweden en Finland erop dat zij haast moeten maken met het nakomen van hun beloften die ze hebben gedaan om toe te kunnen treden tot de NAVO. Turkije heeft namelijk bijna geen tijd meer om de aanvragen van de twee landen te bekrachtigen voordat er in mei verkiezingen worden gehouden, dat zei een Turkse presidentiële woordvoerder vandaag tegen een groep journalisten in Istanboel.

De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin geeft een persconferentie na gesprekken met Zweden en Finland over hun biedingen om lid te worden van de NAVO in het presidentieel complex in Ankara, op 25 mei 2022.
De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin geeft een persconferentie na gesprekken met Zweden en Finland over hun biedingen om lid te worden van de NAVO in het presidentieel complex in Ankara, op 25 mei 2022. (ANP / AFP / Adem ALTAN )

De woordvoerder van president Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, zei dat de Turkse bekrachtiging van de aanvragen van de landen afhangt van hoe snel Stockholm de antiterrorismebeloften nakomt. Die beloften zijn gedaan als onderdeel van een deal met Ankara. 'Stockholm zet zich volledig in voor de uitvoering van de overeenkomst die vorig jaar in Madrid werd ondertekend, maar het land heeft nog zes maanden nodig om nieuwe wetten te schrijven waarmee het gerechtelijk apparaat de nieuwe definities van terrorisme kan implementeren', zei Kalin op een persconferentie in Istanboel.

Lees ook | Zweden noemt NAVO-eisen Turkije buitensporig

Het Turkse parlement kondigt waarschijnlijk zes weken voor de parlements- en presidentsverkiezingen een schorsing aan en daarom moet er haast worden gemaakt, stelt de presidentiële woordvoerder. 'Als u wilt dat het lidmaatschap wordt bekrachtigd, kijkt u naar een kader van twee tot drie maanden', zei Kalin. Volgende maand zal er een Turkse delegatie de Zweedse en de Finse tegenhangers ontmoeten op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, zei Kalin. Over de aanvragen van beide landen wordt door het Turkse parlement tegelijk gestemd.

Uitstel

Turkije heeft het lidmaatschap van Zweden en Finland tot de NAVO uitgesteld met de reden dat de landen niet genoeg hebben gedaan tegen verboden groepen, waaronder de Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK. De Turkse regering heeft vooral Zweden onder druk gezet en om de uitlevering van tientallen verdachten gevraagd. Stockholm zei eerder deze maand nog dat Turkije te veel vraagt ​​in ruil voor het goedkeuren van het lidmaatschap.

Zweden moet 'door daden laten zien, en niet alleen door woorden of verklaringen, dat de PKK niet aanwezig zal zijn, geen geld mag inzamelen of leden mag rekruteren', zei de Turkse woordvoerder. De PKK voert al tientallen jaren een gewapend conflict in het zuidoosten van Turkije, op zoek naar meer autonomie en vrijheden voor de grootste Koerdische minderheid van het land. Het wordt gezien als een terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU.

Veiligheid

Turkije en Hongarije zijn de enige twee landen die de toetredingsvraag van Zweden en Finland hebben afgewezen. De twee landen deden de aanvraag in mei vorig jaar, na de Russische invasie van Oekraïne. Het NAVO-lidmaatschap van de landen zou een belangrijke verschuiving betekenen als het gaat om de Europese veiligheid en het zal meer bescherming bieden aan Baltische landen aan de oostgrens van het bondgenootschap. Zowel Zweden als Finland zijn ook in gesprek met de VS over samenwerkingsovereenkomsten op defensiegebied.

Lees ook | Ook Hongarije heeft bezwaar tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen