Netherlands

Turkije woest over nieuwe Charlie Hebdo-cover; strafzaak in voorbereiding

De cover van het 28 oktober-nummer van Charlie Hebdo.

Turkije wil diplomatieke en strafrechtelijke stappen zetten tegen een cover van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarop figureert president Erdogan, die in zijn ondergoed een drankje drinkt en de chador van een vrouw optilt, die daaronder naakt blijkt. "Privé is hij best grappig", luidt de kop erbij.

Volgens Turkije is het een grove belediging aan het adres van Erdogan en probeert het tijdschrift “cultureel racisme en haat” te verspreiden. Het Turkse Openbaar Ministerie zou een strafzaak voorbereiden, meldt de NOS.

Erdogan bekritiseerde eerder deze week door president Macron aangekondigde maatregelen tegen radicale islamitische organisaties, na de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Erdogan twijfelde aan de geestelijke gezondheid van Macron, wat tot een stevige diplomatieke ruzie heeft geleid. Frankrijk haalde de ambassadeur terug.

Rutte noemde de opmerkingen van Erdogan schandalig. De premier moest kort daarop Erdogan ook wijzen op de vrijheid van meningsuiting, nadat PVV-leider Geert Wilders een cartoon had geplaatst op Twitter, waarin Erdogan met een bom in zijn tulband staat afgebeeld.

Turkije deed daarop aangifte tegen Wilders. Rutte noemt dat voorbij alle grenzen. “In een vrij democratisch land hoort spot en spotprenten, en alle vormen van kritiek die op een normale manier in het debat worden besproken”, aldus Rutte op dinsdag.

Football news:

Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training
Benzema traint niet in de Algemene groep en werkt indviualno
Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai
Chelsea wil altijd de no 1 club in Londen zijn. Chelsea Defender Cesar aspilicueta sprak voor de wedstrijd van de 10de ronde van de Premier League met Tottenham
Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Vaarwel Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden, begraven naast hun ouders