Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turkije keurt als laatste NAVO-lidstaat de toetreding van Finland goed

Door onze nieuwsredactie

Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had zijn goedkeuring uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

Helsinki is daarmee, op enkele technische formaliteiten na, het 31e lid geworden van de alliantie. 29 NAVO-landen hadden al veel eerder ingestemd. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord.

Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat.

Finland ging er, net als Zweden, lang prat op dat het bij geen enkele militaire alliantie was aangesloten. Maar daar bracht de Russische invasie in Oekraïne verandering in.

Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.

Lees meer over:

Turkije NAVO Finland Buitenland