Netherlands

Turkije en Duitsland botsen over wapeninspectie vrachtschip bij Libië

Duitse militairen zijn gisteren per helikopter aan boord gegaan van een Turks vrachtschip om te controleren of het schip wapens voor Libië vervoerde. Turkije ging daar niet mee akkoord en stuurde de militairen die de controle uitvoerden weg. Duitsland neemt het incident "zeer serieus", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persconferentie vandaag.

Turkije roept naar aanleiding van het incident ambassadeurs van de EU, Duitsland en Italië op het matje wegens "het onwettig zoeken op een Turks schip met Libië als bestemming".

Het Duitse fregat Hamburg neemt sinds augustus deel aan de EU-missie Irini. Die missie moet het wapenembargo tegen Libië van de Verenigde Naties handhaven.

Niets verdachts gevonden

De Hamburg vroeg gisteravond toestemming om aan boord te gaan van het Turkse schip Rosaline A, dat op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi lag. Na vier uur tevergeefs wachten op toestemming gingen de Duitse militairen aan boord. Ze openden containers en controleerden ruimtes. Toch konden ze hun zoektocht niet helemaal afronden.

"De kapitein en de bemanning werkten volgens de Duitsers goed mee", zegt NOS-correspondent in Duitsland Wouter Zwart. "Na een paar uur kwam alsnog een boze reactie uit Ankara met de eis dat het doorzoeken onmiddellijk werd gestopt. Het doorzoeken was toen nog niet klaar: verder dan steekproefsgewijze controle van de honderden containers zijn ze niet gekomen."

Tijdens de zoektocht vonden de militairen niets verdachts.

Zo zag die controle op het schip eruit:

Duitse militairen controleren Turks vrachtschip op wapens voor Libië

Volgens Turkije hebben de Duitse militairen het internationale recht geschonden door al aan boord te gaan zonder toestemming. "Turkije is hier niet blij mee en claimt dat er op geen enkele manier toestemming is gevraagd om het schip te doorzoeken", zegt Turkije-correspondent Mitra Nazar. Volgens het Duitse leger is er urenlang contact gezocht en is het de standaardprocedure om na vier uur geen respons toch het schip te betreden.

"We weten dat Turkije betrokken is in het conflict in Libië, waar het de internationaal erkende regering in Tripoli steunt. Dat gebeurt met manschappen, wapens en volgens verschillende rapporten ook met huurlingen uit Syrië", zegt Nazar. Het land heeft echter al langer kritiek op de missies van de EU en de NAVO. "Ankara vindt dat het VN-wapenembargo eenzijdig wordt gehandhaafd, en dat er niet wordt opgetreden tegen wapenleveranties aan de tegenpartij in Libië, generaal Haftar."

Eerder dit jaar was er ook al een incident tussen een Frans schip en een Turks schip over een wapencontrole op zee. Het Franse fregat Courbet wilde toen een wapencontrole uitvoeren op een Tanzaniaans vrachtschip. Het Franse schip zou daarbij gehinderd zijn door een aantal Turkse marineschepen die het vrachtschip beschermden.

"De relatie tussen Turkije en de EU was al gespannen als het gaat om Libië", zegt Nazar. "Turkijes betrokkenheid bij het conflict daar wordt in de EU met lede ogen aangezien. Dit incident maakt de relatie er niet beter op." Dat de Duitsers geen wapens hebben gevonden, is daarnaast koren op de molen van de Turkse regering, gaat Nazar verder. "Turkije beweert dat er alleen humanitaire hulpgoederen aan boord zijn. Ankara kan nu zeggen: zie je wel, wij houden ons aan de regels. Zij zaten fout."

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013