Netherlands

Tsjechië beticht Rusland van aanslag in 2014, 18 Russische diplomaten uitgezet

Tsjechië wil achttien Russische diplomaten het land uit zetten. De regering in Praag acht bewezen dat Russische inlichtingenofficieren betrokken waren bij een explosie in een munitiedepot in 2014.

Premier Andrej Babis zei dat de maatregel is gebaseerd op "ondubbelzinnig bewijs" geleverd door de Tsjechische inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Er is bewijs van de betrokkenheid van Russische militaire agenten. Bij de explosie destijds kwamen twee mensen om. In een depot in de oostelijke stad Vrbetice lag vijftig ton munitie opgeslagen.

Volgens de Tsjechische autoriteiten werken de achttien diplomaten voor de geheime dienst van Rusland. De premier en minister van Buitenlandse Zaken Jan Hamácek dragen de Russen op om binnen 48 uur het land uit te zijn.

"De Tsjechische Republiek is een soevereine staat en moet adequaat reageren op die ongekende bevindingen", aldus Babis. Hamacek zei dat de zaak de Tsjechisch-Russische betrekkingen aanzienlijk zal schaden.

Vergiftiging Skripal

Volgens de Tsjechische politie waren twee Russen die worden gezocht, ook betrokken bij de vergiftiging van de Russische dubbelspion Skripal in 2018, in de Engelse stad Salisbury. De twee waren tijdens die explosie in Tsjechië en gebruikten dezelfde paspoorten en schuilnamen als tijdens de aanslag op Skripal met een een zenuwgas uit het Sovjettijdperk.

"We bevinden ons in een vergelijkbare situatie als Groot-Brittannië bij de poging tot vergiftiging in Salisbury in 2018", zei Babis. Groot-Brittannië stuurde destijds tientallen Russische diplomaten weg.

De Tsjechische premier Babis Reuters

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude