De machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Biden heeft een brief gekregen van de overheidsinstantie General Service Administration (GSA) die is geaccordeerd door de huidige president Donald Trump. De vele rechtszaken van Trump tegen de verkiezingsuitslag in diverse Amerikaanse staten gaan echter nog door.

Die federale overheidsdienst onder leiding van de door Trump aangestelde Emily Murphy weigerde tot voor kort nog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor de Democraat nog geen toegang had tot federale overheidsmiddelen.

"Ik neem deze rol serieus en, vanwege recente ontwikkelingen rondom rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, stuur u vandaag deze brief om deze middelen en diensten aan u beschikbaar te stellen", schrijft Murphy aan Biden. Eerder stelde de ambtenaar dat zij eerst "verzekerd" wilde zijn van Bidens verkiezingszege voordat ze groen licht zou geven voor de machtsoverdracht.

Het akkoord van de GSA voor de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot zaken als kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen. Daar zijn miljoenen dollars mee gemoeid.

Bidens overgangsteam noemt het besluit van de GSA een cruciale gebeurtenis voor een goede en vreedzame machtsoverdracht. Het team zegt dat het snel ontmoetingen inplant tussen de aankomende president en federale overheidsfunctionarissen over de corona-epidemie en de nationale veiligheid. Tot dusver moest Biden het vooral doen met onofficiële briefings, en had hij geen toegang tot relevante geheime informatie. Joe Biden wordt op 20 januari ingezworen als 46ste president van de Verenigde Staten.

Trump: 'GSA moet doen wat er gedaan moet worden'

In een tweet steunt Trump de beslissing van de GSA om "te doen wat er gedaan moet worden inzake de eerste protocollen". Hij zegt ook dat hij zijn eigen team hetzelfde zal laten doen. De tweet lijkt een eerste openlijk signaal dat Trump zijn verkiezingsnederlaag erkent.

Wel benadrukt Trump in zijn bericht dat hij zal doorgaan zijn verkiezingsnederlaag juridisch aan te vechten. Volgens Trump en zijn bondgenoten is er op grote schaal fraude gepleegd bij de verkiezingen begin deze maand, maar voor die bewering is tot dusver geen enkel bewijs.

Voorafgaand aan de verkiezingen weigerde Trump desgevraagd meerdere malen te garanderen dat hij bij verlies aan een vreedzame machtsoverdracht zou meewerken. Afgelopen weken werd daar ook in regeringskringen twijfel over gezaaid, bijvoorbeeld door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die grappend leek te zinspelen op een tweede termijn voor Trump.

GSA-hoofd Murphy: 'Niet onder druk gezet'

De GSA is een op papier neutrale organisatie, die de nieuwe president in de twee maanden voor de installatie moet helpen alvast belangrijke functies binnen de regering in te vullen. Op deze manier kan een president direct na de inauguratie goed van start gaan.

GSA-hoofd Murphy kreeg de laatste tijd veel kritiek over zich heen omdat ze de uitslag niet erkende. "Mijn beslissing is niet genomen door angst of door vriendjespolitiek", schrijft Murphy in haar brief. Ze voegt er aan toe dat ze niet onder druk is gezet door het Witte Huis om zo lang te wachten en dat ze de beslissing om de machtsoverdracht te laten beginnen helemaal zelf heeft genomen.