Netherlands

Trudeau: er is bewijs dat Iran passagiersvliegtuig met afweerraket neerhaalde

Het Oekraïense passagiersvliegtuig dat gisternacht neerstortte in Iran, is geraakt door een Iraanse raketafweerinstallatie, zei de Canadese premier Trudeau zojuist op een persconferentie. Volgens Trudeau kan dat per ongeluk zijn gebeurd. De premier baseert zich op informatie van verschillende inlichtingendiensten. Bij de vliegramp kwamen 63 Canadezen om het leven.

Eerder zeiden drie anonieme bronnen hetzelfde tegen het Amerikaanse blad Newsweek. Ook onder meer persbureaus Reuters en AP hebben anonieme Amerikaanse functionarissen gesproken die zeggen dat het verhaal "zeer waarschijnlijk" is.

Een van hen zegt dat uit satellietdata blijkt dat er 2 minuten na het opstijgen warmtebeelden te zien zijn van twee raketten. De warmtebeelden worden gevolgd door een explosie vlak bij het vliegtuig, waarna het toestel in brand vliegt en neerstort.

'Onlogische geruchten'

Het Iraanse hoofd van de burgerluchtvaart noemt de berichten "onlogische geruchten". Volgens hem is het "onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt".

Newsweek sprak functionarissen van het Pentagon, de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Iraakse inlichtingendiensten. Ze wijzen op foto's die circuleren waarop brokstukken van de raketten te zien zouden zijn.

De twee Amerikaanse bronnen denken dat het gaat om een ongeluk. Volgens hen was de Iraanse afweerinstallatie actief nadat Iran raketten had afgevuurd op militaire bases in Irak waar Amerikanen gestationeerd zijn. Die aanval was een vergelding voor de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door de VS.

Beeld?

Het passagiersvliegtuig zou geraakt zijn door een grond-luchtraket van Russische makelij. Er gaan beelden rond van mogelijke brokstukken van zo'n raket in de buurt van Teheran, maar de echtheid daarvan kan niet worden bevestigd.

Ook onderzoekscollectief Bellingcat, dat eerder onder meer onderzoek deed naar de MH17-ramp, kan de beelden niet verifiëren. Bellingcat zegt bewegende beelden te onderzoeken waarop de eerdergenoemde explosie te zien zou zijn.

President Trump zei op een persconferentie dat hij een slecht gevoel heeft over de crash.

"Iemand kan een fout hebben gemaakt", zei hij:

Trump over neergestort vliegtuig Iran: 'Ik heb zo mijn vermoedens'

Westerse inlichtingendiensten stelden gisteren juist dat ze er rekening mee houden dat een technisch mankement de crash heeft veroorzaakt en dat er geen tekenen zijn dat het vliegtuig door een raket is neergehaald.

Oekraïense onderzoekers zeggen dat ze geen aanwijzingen voor een defect aan de motor hebben kunnen vinden. Het team is nog tot geen enkele conclusie gekomen.

'Voorzichtig zijn'

"We moeten voorzichtig zijn met dit verhaal", zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "Het is heel vers en het gebeurt in een situatie van spanning. Dat gaat vaak gepaard met propaganda van alle partijen."

"Meerdere Amerikaanse media melden nu dat het geen ongeluk is geweest, maar dat het vliegtuig door een Iraanse afweerraket is neergehaald. Maar Bellingcat zei al dat ze onmogelijk kunnen vaststellen dat de foto's van de raketten die circuleren ook daadwerkelijk van de plek komen waar het vliegtuig is neergestort."

Alle inzittenden omgekomen

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was net vertrokken van het vliegveld in Teheran en was op weg naar Kiev. Vlak na het opstijgen stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en niet lang daarna stortte het toestel neer. Alle 176 inzittenden, onder wie veel Iraniërs en Canadezen, kwamen om het leven.

Volgens een Iraans onderzoeksteam vroegen de piloten niet om hulp, maar hebben ze wel geprobeerd terug te keren naar het vliegveld van Teheran.

NOS

Football news:

Dybala werd de MVP van de Serie A-2019/20, immobiel-de beste voorwaarts
Real Madrid: Casillas zal altijd een echte Madrid speler zijn. De beste keeper in de geschiedenis van Spanje
In Spanje, complete chaos: Espanyol weigert te vliegen uit La Liga, Depor en alle anderen - uit Segunda
Ferran Torres slaagde voor zijn overplaatsing naar Manchester City en tekende een contract tot 2025 (Fabrizio Romano)
Emmanuel Adebayor: Mourinho is de beste coach in de geschiedenis van het voetbal
Casillas kondigde zijn pensioen aan
De Gea heeft een dubbele coach gevonden van Scottish Ross County. In zijn team heet 19% van de spelers Ross, zelfs alle goal Keepers