Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Trouw | Blunderende minister worstelt met wederopbouw van Duits leger

Door Trouw/Arjen van der Ziel

Vriend en vijand zijn het erover eens dat defensieminister Christine Lambrecht een van de lastigste posten heeft in de regering van bondskanselier Olaf Scholz. Want sinds de Russische invasie van Oekraïne begin vorig jaar voelt Duitsland zichzelf gedwongen om een grotere militaire rol op zich te nemen in Europa. Het plaatst Lambrecht voor de historische opdracht om de Duitse krijgsmacht, na jaren van verwoestende bezuinigingen, weer op te bouwen. 'Wie mij kent, weet dat ik van grote uitdagingen houd', zei ze bij haar aantreden eind 2021.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Maar echt lekker gaat het de 57-jarige sociaaldemocrate vooralsnog niet af. Het Duitse publiek kwam er na de Russische inval achter dat het verwaarloosde leger, als het in een serieuze oorlog verzeild raakt, hooguit voor enkele uren of enkele dagen vechten munitie heeft, afhankelijk van het soort wapen. Ondanks deze alarmerende situatie deed de minister er lang over voordat ze opdracht gaf tot de productie van meer munitie.

Departement haalt de Navo-norm niet

Ze moest nieuwe geavanceerde pantserwagens bovendien terug naar de fabriek sturen, omdat ze ernstige technische gebreken vertoonden. En ondanks de 100 miljard euro extra die de regering voor vijf jaar beloofde voor de krijgsmacht, zal haar departement niet de Navo-norm halen die bepaalt dat 2 procent van het bruto binnenlands product hoort te worden besteed aan defensie.

Deels zijn de problemen waar Lambrecht mee worstelt van alle tijden. Want het Bendlerblock, het Berlijnse hoofdkwartier van de defensie, is nou eenmaal een notoir lastige plek voor burgerpolitici. Lambrecht trad ook aan met geringe kennis van militaire zaken. Ze herkende de rangen niet aan de onderscheidingstekens, begreep weinig van wapensystemen, en als generaals over een compagnie of divisie begonnen, leek ze soms geen idee te hebben waar het over ging.

Bovendien stapelde ze blunder op blunder. Zo dragen critici haar nog steeds na dat ze, toen Duitsland na de Russische inval in eerste instantie slechts 5000 helmen naar Oekraïne stuurde, dat 'een duidelijk signaal' noemde.

Ook nam Lambrecht haar volwassen zoon als onderdeel van een privévakantie mee op een trip in een legerhelikopter. Toen de zoon een pronkfoto van zichzelf in de heli op sociale media zette, waren de rapen gaar. Hoewel de minister later verklaarde dat ze kosten van de vlucht zelf betaalde, trokken oppositiepolitici haar beoordelingsvermogen in twijfel. De christendemocraat Thorsten Frei schamperde in boulevardkrant Bild dat Lambrecht "de Luftwaffe en Lufthansa niet door elkaar moet halen."

Geen woord over het leed van de Oekraïners

De recentste uitglijder was de videoboodschap die Lambrecht op Instagram zette tijdens de chaotische nieuwjaarsviering in Berlijn. In de video blikte ze, nauwelijks hoorbaar door het vuurwerk, terug op oorlog. Ze zei dat het conflict voor haar had geleid tot "veel bijzondere ervaringen" en de kans op "veel ontmoetingen met interessante en geweldige mensen". Met geen woord repte ze over het leed van de Oekraïners, of de gevolgen van de oorlog voor veel Duitsers, die kampen met hoge inflatie en dure energie. Een stortvloed aan kritiek volgde. "Ongepast en beschamend", noemde weekblad Der Spiegel de video.

Lambrecht zelf, die eerder onder meer sociaaldemocratisch fractievoorzitter en justitieminister was, laat zich door alle kritiek niet uit het veld slaan. En bondskanselier Scholz houdt zijn partijgenote tot nu toe de hand boven het hoofd. Maar inmiddels hebben ook zijn beide coalitiepartners, de liberale FDP en de Groenen, schoon genoeg van de bewindsvrouw.

"Kunnen we alsjeblieft ooit een minister aanstellen die de klus aankan?" twitterde de groene Europarlementariër Viola von Cramon laatst. "Het is in alle opzichten beschamend, voor het leger, voor Duitsland, maar ook voor ons in de EU en voor de Navo. Zoveel porselein kapotgeslagen in zo'n korte tijd."

Ga gratis verder

Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen