Het Trimbos-instituut, een onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, maakt zich geen extra zorgen over eventuele drugsincidenten in Nederland nadat vanaf 25 september meerdaagse evenementen weer mogelijk worden. "Voor de consument gaan er nu weer wat dingen open, maar er is nog geen sprake van een grote heropening."

Dat blijkt onder meer uit de testcijfers van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), dat onderdeel is van Trimbos. Waar in een non-coronajaar wekelijks ruim vierhonderd drugsmonsters ingeleverd worden om te testen, ontvangt het DIMS momenteel de helft van dat verwachte aantal. Nederlanders willen nog altijd vooral de inhoud van hun ecstasypillen laten controleren.

Zo test het Trimbos-instituut jouw drugs

In België overleed dit weekend een 54-jarige Nederlander die aanwezig was bij een dancefestival. Hij droeg een zak xtc-pillen bij zich waarvoor het Belgische Openbaar Ministerie later een waarschuwing uitgaf: volgens het parket bevatten de drugs twee keer zoveel MDMA als normaal en zijn de pillen in potentie dodelijk. Overigens is nog niet vastgesteld of de man door de pillen is gestorven.

Op de Nederlandse lijst met recente extra riskante tabletten staan momenteel 'maar' vier pillen. Daarbij maakt woordvoerder Laura Smit-Rigter wel de opmerking dat de pillen die in Nederland in de omloop zijn, de afgelopen jaren zwaarder zijn geworden (een hogere dosering stoffen). Zo wordt er gemiddeld genomen 166 milligram MDMA aangetroffen per xtc-pil. Volgens verslavingsinstelling Jellinek - die in het verleden sprak met ervaren drugsgebruikers - zijn die pillen alleen geschikt voor personen die minstens 110 kilogram wegen.

Het Trimbos-instituut wijst dan ook op hun algehele waarschuwing, dat ook pillen die niet op de lijst met extra riskante pillen staan risico's met zich meebrengen. "Drugsgebruik is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen dan is het advies om niet te gebruiken."

Omstreden pil in België staat nog niet op de radar in Nederland

De pil die in België mogelijk een dodelijk slachtoffer heeft veroorzaakt, verschijnt voorlopig nog niet op de lijst met riskante pillen. "Daarvoor moet de drugs eerst getest worden. Wij kennen deze pil nog niet", aldus Smit-Rigter. Sinds juni kan het DIMS weer op volle kracht drugs testen, nadat de testcapaciteit door de coronapandemie was ingeperkt.

Als de pil daadwerkelijk extra schadelijk blijkt te zijn, kan het instituut besluiten tot een zogeheten Red Alert. Met een dergelijke waarschuwing worden gebruikers op de hoogte gebracht van één of meerdere pillen die een extra groot risico vormen. Begin dit jaar gaf het Trimbos nog een Red Alert uit voor een 2C-B-pil met de naam Tesla. "Die zien we gelukkig niet meer", vervolgt Smit-Rigter.

De woordvoerder hoopt dat het aantal drugsincidenten in Nederland dit jaar laag blijft. "In ons land zijn er gelukkig niet veel vervuilde pillen - of drugs met een andere inhoud dan de consument denkt te kopen - en de grote drukte is normaliter gekoppeld aan het festivalseizoen. Dat is bijna ten einde."