Kira Toussaint heeft vrijdagavond bij de Rotterdam Qualification Meet (RQM) opnieuw haar Nederlands record op 50 meter rugslag verbeterd. Bij de mannen dook Arno Kamminga ruim onder zijn eigen nationale toptijd op de 200 meter schoolslag.

Toussaint tikte in de finale van de 50 meter rugslag aan in 27,37 seconden. Daarmee was de 26-jarige Amstelveense twaalf honderdsten sneller dan in de ochtend, toen ze haar eigen record evenaarde. Enkele weken geleden verbeterde Toussaint op de kortebaan het wereldrecord op de 50 meter rugslag.

Kamminga was met 2.06,85 op de 200 meter schoolslag een stuk sneller dan in de ochtend. Toen scherpte de 25-jarige Katwijker zijn eigen record al met een honderdste aan tot 2.07,17. Kamminga zwom eind vorig jaar al de olympische limiet en verzekerde zich daarmee van deelname aan de Spelen.

Eerder op de dag verbeterde Tes Schouten met 2.26,95 op de 200 meter schoolslag het elf jaar oude Nederlandse record van Lia van Ee-Dekker. In de finale bleef de negentienjarige Zuid-Hollandse met 2.27,18 net boven die tijd en kwam ze ook tekort voor limiet voor de EK langebaan van volgend jaar in Boedapest.

Vreugde bij Arno Kamminga na het verbeteren van zijn Nederlands record. (Foto: ANP)

De Waard klopt Kromowidjojo

Op de 100 meter vlinderslag werd Ranomi Kromowidjojo afgetroefd door Maaike de Waard. Kromowidjojo liet 58,38 noteren en was 0,28 seconden langzamer dan De Waard. Beide zwemsters voldeden aan de limiet voor de EK, maar bleven boven de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Bij de RQM in Rotterdam hopen zwemmers een ticket voor de Spelen en de EK te bemachtigen. Na dit toernooi worden de maximaal twee tijdsnelste sporters per nummer voorgedragen voor de Spelen. Open plekken kunnen daarna nog bezet worden door een limiet te zwemmen bij de Swim Cup in Eindhoven (april) of de EK.

Een aantal Nederlandse topzwemmers zwom al een of meerdere olympische limieten voordat überhaupt bekend was dat de Spelen naar 2021 werden verschoven. Hun tickets kunnen alleen in gevaar komen als er in Rotterdam Nederlanders zijn die op de betreffende nummers een snellere tijd zwemmen.