Tottenham Hotspur heeft José Mourinho ontslagen, melden diverse Engelse media maandag. De Portugese manager moet vertrekken vanwege de teleurstellende resultaten van de Londenaren, die Europees voetbal dreigen mis te lopen.

Het nieuws moet nog wel officieel bevestigd worden door Tottenham. De timing van het ontslag is opvallend, want de 'Spurs' spelen komende zondag de League Cup-finale tegen Manchester City. De club kan dan voor het eerst sinds 2008 een prijs pakken.

De 58-jarige Mourinho werd in het najaar van 2019 aangesteld bij Tottenham als opvolger van de ontslagen Mauricio Pochettino. Hij leidde de club in het restant van het vorige seizoen naar de zesde plek in de Premier League en daarmee een ticket voor de voorronde van de Europa League.

Na een sterk begin van het huidige seizoen is Tottenham al enige tijd aan het kwakkelen. De ploeg van Mourinho werd door Dinamo Zagreb uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League, won slechts één van de laatste vijf competitiewedstrijden en bezet momenteel de zevende plek in de Premier League.

Alleen de bovenste vier ploegen plaatsen zich voor de Champions League - het gat mde nummer vier is nu vijf punten - en de nummer vijf mag de Europa League in. De nummer zes is wat betreft Europees voetbal afhankelijk van de bekerwinnaar.

Het is de tweede keer in 2,5 jaar tijd dat Mourinho wordt ontslagen. 'The Special One', die bij de meeste van zijn vorige clubs wel minimaal één prijs pakte, werd in december 2018 op straat gezet door Manchester United. Hij was daar in 2016 de opvolger van Louis van Gaal en won met 'The Red Devils' de Europa League, de League Cup en de Community Shield.