Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Toezichthouders EU waarschuwen voor privacyrisico bij antiwitwascontroles

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet blij met enkele Europese wetsvoorstellen die financiële instellingen verplichten om diepgaander onderzoek te doen naar hun klanten. De waakhond en andere Europese toezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB), willen dat de voorstellen worden aangepast.

Banken moeten controles uitvoeren om mensen of bedrijven op te sporen die mogelijk geld witwassen of terrorisme financieren. Bij vermoedens daarvan moeten ze diepgravend onderzoek doen en dat melden bij autoriteiten.

Deze onderzoeken zijn voor veel mensen erg ingrijpend en kunnen ervoor zorgen dat mensen bij voorbaat als potentiële crimineel worden bestempeld, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook kan het volgens de toezichthouder leiden tot het blokkeren van bijvoorbeeld hun bankrekening.

Dat gebeurt nu al, maar met de nieuwe wetsvoorstellen wil de Europese Commissie dat onderzoek nog verder uitbreiden. De EDPB uitte hierover vorige week zorgen in een brief aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, meldt de AP maandag.

De toezichthouders willen onder meer dat er strengere regels worden opgesteld voor de inzet van datahandelaren. Zij leveren vaak lijsten van mensen die volgens hen extra gecontroleerd zouden moeten worden. Ook willen de waakhonden dat duidelijker in de wetsvoorstellen wordt gemeld welke gevoelige persoonsgegevens banken mogen gebruiken bij controles.

Volgens de AP gaat het om vier wetten, die nog niet definitief zijn. Over de inhoud van de voorstellen wordt momenteel nog overlegd.