Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Toezichthouder Finma: 'Credit Suisse heeft ontzettend veel fouten gemaakt'

Auteur : Isa Davids

De Zwitserse financiële toezichthouder Finma overweegt een procedure te starten tegen de managers van Credit Suisse. Vorige week werd de op een na grootste bank van Zwitserland gered door concurrent UBS. Dat meldt persbureau Reuters op zondag.

De Zwitserse financiële toezichthouder Finma overweegt een procedure te starten tegen de managers van Credit Suisse. Vorige week werd de op een na grootste bank van Zwitserland gered door concurrent UBS. Dat meldt persbureau Reuters op zondag.
De Zwitserse financiële toezichthouder Finma overweegt een procedure te starten tegen de managers van Credit Suisse. Vorige week werd de op een na grootste bank van Zwitserland gered door concurrent UBS. Dat meldt persbureau Reuters op zondag. (ANP / AFP)

Door de overname kwam plots een eind aan de jarenlange rivaliteit tussen de twee banken. De gemoederen liepen eerder hoog op toen in 2019 Credit Suisse meerdere werknemers van UBS liet achtervolgen. Na dit spionageschandaal volgde er nog vele anderen. De Greensill-affaire bleek de definitieve nekslag voor de bank te zijn. Hierbij verloor de bank miljarden aan mogelijke fraudes bij hedgefonds Archegos Capital Management en bij handelsfinancier Greensill. Het is dan ook niet de eerste keer dat Credit Suisse te maken krijgt met toezichthouder Finma.

Bedrijfscultuur

Volgens Finma-president Marlene Amstad is het nog niet zeker dat er een procedure wordt gestart. Dat meldt de Zwitserse krant NZZ am Sonntag. De focus ligt volgens de toezichthouder nu bij de 'overgangsfase' en het 'behoud van de financiële stabiliteit.' Ook is het nog niet duidelijk of managers verantwoordelijk worden geacht voor het ineenstorten van de Zwitserse bankenreus. Wel laat ze weten dat Credit Suisse een probleem had met hun bedrijfscultuur. 'Dat vertaalde zich in een gebrek aan verantwoordelijkheden,' zegt ze hierover. Volgens Amstad zijn er dan ook 'ontzettend veel fouten gemaakt.'

UBS stemde ermee in om Credit Suisse een week geleden te kopen voor 3 miljard Zwitserse frank (circa 3 miljard euro) in aandelen. Verder ging de bank akkoord om tot 5 miljard frank aan verliezen op zich te nemen. Volgens UPS-topman Ralph Hamers is het belangrijk om het vertrouwen in de Zwitserse bankensector terug te winnen. Het doel is volgens hem om zo snel mogelijk de reputatie van de financiële wereld te herstellen, aldus Reuters.

Lees ook | 'Credit Suisse had het geen dag langer volgehouden'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen