Netherlands

Titia woont op Samos: 'Het trilt hier wel vaker, maar zoiets nog nooit meegemaakt'

Aardbeving Griekenland en Turkije

5 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Ozge, Tim en Titia met haar zoons Beeld © Eigen foto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Een zware aardbeving voor de kust van Samos heeft veel schade veroorzaakt in Griekenland en Turkije. Volgens een eerste schatting zijn er vier doden en 120 gewonden te betreuren. Tim, Ozge en Titia vertellen vanuit Izmir en Samos over de beving: "Iedereen raakte in paniek."

De Nederlandse Tim van den Bekerom woont in de Turkse stad Izmir. "Ik was aan het werk toen we opeens flink heen en weer werden geschud", vertelt Tim. "Iedereen is onder zijn bureau gaan zitten. Maar het stopte maar niet, en we hoorden ook geluiden vanuit het plafond. Gekraak of dingen die vielen, ik weet niet precies wat het was. Daarom zijn we toch maar naar buiten gegaan."

Op de achtergrond zijn tijdens het telefoongesprek sirenes en lawaai te horen. Tim: "Er zijn hier in de buurt een aantal gebouwen ingestort, dus er komen steeds helikopters en ambulances langs. Wij staan nu ook buiten. Niemand durft nog terug naar binnen, omdat er nog steeds naschokken zijn."

Kaartje van het epicentrum Kaartje van het epicentrum

Tim hoopt snel naar huis te kunnen: "Als het verkeer het toelaat, ga ik straks weer naar huis. Ons huis staat op een berg, dus daar was de aardbeving minder heftig. Maar bij mijn schoonvader lagen alle borden over de vloer. Die slaapt voor de zekerheid bij ons vannacht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zware aardbeving Turkije en Griekenland, zeker 4 doden

'Het bleef maar doorgaan'

De Nederlandse Titia Rakers woont  al 14 jaar op het Griekse eiland Samos, waar ze met haar man een hotel runt. Ze was met haar zoontje thuis toen het hotel ineens begon te schudden.

Titia: "Ik maakte me eerst geen zorgen, want het trilt hier wel vaker. Maar het ging steeds harder schudden en het bleef maar doorgaan. Toen ben ik snel met mijn twee zoons naar het dakterras gegaan."

Uit alle gebouwen kwamen mensen naar buiten: "Kinderen waren natuurlijk in paniek. De volwassenen probeerden zich stoer te houden, maar je zag aan iedereens gezicht dat het een angstige situatie was."

Voorlopig schuilt Titia met haar gezin op het strand. "Dat is de veiligste plek. Het engste is dat het nu nog steeds aan het schudden is. Je weet niet wat er gaat gebeuren."

Inmiddels is iedereen gelukkig weer kalm, zegt Titia: "Zo'n heftige aardbeving heb ik nog nooit meegemaakt, zo hard en zo lang. En dan zitten wij nog aan de zuidkant van het eiland, het verst weg van het epicentrum. Ons hotel is gelukkig stevig, want op het eiland is een kerk ingestort en ook de sporthal waar mijn zoons sporten is beschadigd."

'Iedereen raakte in paniek'

Ook de Turkse advocate Özge Sapmaz was op haar werk toen de aardbeving gebeurde. Aan RTL Nieuws vertelt ze: "Het begon ineens enorm te schudden, en het ging maar door. Er leek geen einde aan te komen. Iedereen raakte in paniek en ging snel naar buiten. Daar staan we nu nog steeds."

In Izmir werd een noodoproep verzonden om te blijven waar je bent, zegt Özge: "Het verkeer staat helemaal vast. Daardoor kunnen ook de ambulances er niet langs. Voorlopig moeten we hier dus blijven. Maar wat nu? Ik heb geen idee. We kunnen niet naar binnen, we kunnen niet naar huis. Dus we wachten maar af wat er gaat gebeuren."

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach