Zeilster Marit Bouwmeester heeft zondag bij de Olympische Spelen in Tokio brons veroverd in de Laser Radial-klasse. De titelverdedigster eindigde in de afsluitende medalrace als zesde en zakte in het klassement daardoor van de tweede naar de derde plek.

Het goud ging naar de Deense Anne-Marie Rindom, die vlak achter Bouwmeester zevende werd in de medal race. De Zweedse Josefin Olsson kwam als eerste over de finish in Enoshima en stootte Bouwmeester daardoor van de zilveren naar de bronzen plek.

Het is voor de 33-jarige Bouwmeester haar derde olympische medaille, na zilver in 2012 (Londen) en goud in 2016 (Rio de Janeiro). De Friezin is ook viervoudig wereldkampioen in de Laser Radial-klasse.

Nederland heeft nu zeventien medailles bij de Spelen van Tokio. Het recordaantal medailles voor Nederland staat op 25 (Sydney 2000). Toen was er twaalf keer goud, negen keer zilver en vier keer brons. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro waren er negentien Nederlandse plakken.

Eindstand in Laser Radial-klasse

Marit Bouwmeester staat nu op drie olympische medailles in haar carrière.

Marit Bouwmeester staat nu op drie olympische medailles in haar carrière.
Marit Bouwmeester staat nu op drie olympische medailles in haar carrière.

Marit Bouwmeester staat nu op drie olympische medailles in haar carrière.

Foto: ANP

Bouwmeester heeft slechte start bij medalrace

Bouwmeester had voor de medalrace nog zicht op goud, maar dan had ze in de slotrace vier plekken boven Rindom moeten eindigen. De 33-jarige Friezin richtte zich vooral op de Deense, maar kende geen goede start, doordat ze er zelf voor koos om een extra rondje te varen. Ze begon vanuit de achterhoede aan een inhaalrace, had heel even virtueel het goud, maar moest genoegen nemen met brons.

Bouwmeester begon het olympische toernooi slecht met een 21e en een veertiende plaats. Nadat ze donderdag in de zevende van in totaal tien reguliere races werd gediskwalificeerd voor een valse start, leek ze kansloos voor titelprolongatie.

De Nederlandse profiteerde een dag later echter van een grote fout van Rindom, die in de tiende race de regels niet goed kende. De Deense kreeg een gele vlag voor het hinderen van Bouwmeester en dacht dat ze daardoor gediskwalificeerd was, maar hoorde even later op het water van haar coach dat ze toch had mogen varen. Toen was het al te laat om nog de achtervolging in te zetten.

De dertigjarige Rindom herstelde zich zondag sterk en pakte haar eerste olympische titel. Vijf jaar geleden was er in Rio brons voor de Deense.

De Nederlandse medailles tot dusver in Tokio