Netherlands

Tips tegen online oplichting

Online oplichting komt helaas steeds vaker voor. En doordat internetcriminelen ‘slimmer’ worden, wordt het ook lastiger om oplichting te herkennen. Wij geven een paar tips die kunnen helpen voorkomen dat jij slachtoffer wordt.

Tip 1

Geef nooit jouw inloggegevens van accounts aan iemand anders. Bedrijven zullen en mogen hier nooit om vragen.

Tip 2

Betaal geen geld aan mensen die je via internet hebt leren kennen en die je nog nooit in het echt hebt gezien.

Tip 3

Pas op voor berichten waarin urgentie wordt gecreëerd en gedreigd wordt met vervelende consequenties als je niet voldoet aan de opdracht die in het bericht staat. Ga hier niet op in. Vul geen gegevens in en maak geen geld over.

Tip 4

Klik niet zomaar op linkjes in een mail, maar ga zelf via de app of internetbrowser naar de dienst/website van het bedrijf.

Tip 5

Geeft een bekende aan een nieuw nummer te hebben, controleer dan altijd bij deze persoon of dit ook echt zo is door contact op te nemen met de bij jouw bekende gegevens. Vaak volgt via dit nieuwe nummer op den duur een verzoek om geld over te maken. Doe dit nooit! Controleer altijd (fysiek) bij deze persoon of het betaalverzoek dat je hebt ontvangen klopt als je geen betaalverzoek verwacht.

Tip 6

Twijfel je over de echtheid van een bericht? Neem dan altijd contact op met het bedrijf/de instelling/de persoon waarvan je het bericht (zogenaamd) ontvangen hebt. Doe dit NOOIT via de gegevens uit het bericht, maar neem contact op met de bij jou bekende gegevens.

SeniorWeb

Meer weten?

Meer weten over hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van online oplichting? Lees verder in het artikel: Phishing en fraude

Football news:

Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven
Messi, Pique en Busquets wonnen de Spaanse beker voor de 7e keer en herhaalden het record van ex-spits Atletische Gainsa