Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tijdlijn 3 dagen ontvoering: hoe iemand in Spanbroek verdween en weer opdook

Door onze nieuwsredactie

De man die vrijdag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang werd meegenomen in een auto is drie dagen later zonder uiterlijke verwondingen aangetroffen in Beverwijk. Er is nog weinig bekend, maar wat weten we wel over de mysterieuze ontvoering?

Vrijdagmiddag, 13.30 uur: man op sokken

Een onbekende roodharige man staat op vrijdagmiddag 26 mei rond 13.30 uur op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in het West-Friese dorp Spanbroek. Hij wordt daar door verschillende camera's gefilmd.

Vrijdag 14.20 uur: de ontvoering

Een uur later wordt de man door twee andere mannen in een auto gesleurd aan diezelfde Herenweg.

Ooggetuigen zeggen tegen het Noordhollands Dagblad dat ze hem hoorden schreeuwen en de auto snel zagen wegrijden. Het AD schreef dat de ontvoering volgens omstanders "met zo veel agressie" gepaard ging, dat de man "geen schijn van kans maakte" en dat hij "niet anders kon dan meegaan".

Een politiewoordvoerder van de Eenheid Noord-Holland bevestigt later aan NU.nl dat de man duidelijk onder dwang werd meegenomen. En dat omstanders hem Duits of Engels hoorden spreken.

Rond dezelfde tijd als de ontvoering wordt er een auto gestolen op de parkeerplaats aan de Herenweg. Of die gebeurtenis verband houdt met de ontvoering is niet duidelijk, aldus de politiewoordvoerder.

Nacht van vrijdag op zaterdag: twee aanhoudingen

De politie verspreidt om 00.45 uur een eerste foto van de man en vraagt daarbij "met spoed" om informatie over zijn identiteit en verblijfplaats.

Diezelfde nacht worden er 10 kilometer verderop in Heerhugowaard twee verdachten aangehouden. De mannen zitten in beperkingen. Dit betekent dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Er is nog niets bekendgemaakt over hun mogelijke rol bij de ontvoering. De arrestatie leidt volgens de politie niet tot meer informatie.

Op vrijdag worden er ook meerdere woningen in de omgeving van Spanbroek doorzocht. Of dit verband houdt met de ontvoering is niet duidelijk.

Zaterdag en zondag: nog een foto

Concrete informatie over de ontvoering blijft uit. De politie tast in het duister over de identiteit en verblijfplaats van de man. Ondertussen maakt de politie zich zorgen over de gezondheid van de man. "De hele situatie zoals aangetroffen" geeft daar aanleiding toe, aldus de woordvoerder.

Op zondagavond verspreidt de politie een nieuwe foto van de man in de hoop dat iemand hem herkent. Daarop is hij iets duidelijker te zien. Hij heeft een rode baard, draagt een wit shirt met lange mouwen en staat in een lijnbus. Hij is gefilmd door een camera in de bus.

In reacties op sociale media wordt in het weekend gesuggereerd dat het om een vrijgezellenfeest zou gaan. De politiewoordvoerder noemt dat gerucht "onzin" en een "zeer slecht aannemelijk scenario". "Anders zou het een raar vrijgezellenfeest zijn", vindt de woordvoerder.

Maandagochtend: tips uit Beverwijk

De politie werkt al dagen met een groot team aan de zaak. "We zijn er hartstikke druk mee bezig, maar hebben hem nog steeds niet gesproken", meldt de politiewoordvoerder maandagmorgen.

Iets voor 12.00 uur schrijft de politie Eenheid Noord-Holland meerdere keren te hebben gehoord dat de man in de omgeving van NS-station Beverwijk zou rondlopen. De politie vraagt ooggetuigen om 112 te bellen.

Om 13.32 uur meldt de politie op Twitter dat de man is aangetroffen op de Breestraat in het centrum van Beverwijk, vlak bij het station. Hij werd in zijn eentje en op straat gevonden. De man maakte een verwarde indruk, maar had geen uiterlijke verwondingen.

De man is een buitenlander die Engels of Duits spreekt. Meer details over zijn identiteit deelt de politie niet, ook omdat zijn naasten nog niet bereikt zijn.

Hij wordt medisch onderzocht en zal daarna worden verhoord door de politie.

En verder?

De twee verdachten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn aangehouden, zitten maandag nog vast totdat er uitsluitsel is over hun rol bij de ontvoering.

Naar verwachting zal de politie dinsdag ook met meer informatie over de ontvoering komen.