Netherlands
This article was added by the user Violet Roberts. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tiffany is niet dood, maar bewijs het maar eens

Als een jonge verpleegkundige in december 2020 als een van de eersten in Tennessee een coronaprik krijgt, valt ze live op televisie flauw. Niet veel later is ze dood. Goed, dat laatste is niet waar, maar complotdenkers die ageren tegen de vaccins zijn dan al los. Overal ter wereld vragen covidsceptici zich af wat er met Tiffany is gebeurd. Dat zij vrijwel meteen na haar flauwte weer is opgestaan en voor de camera’s heeft verklaard dat dit wel vaker voorkomt, kan de onlinefanatici niet deren. Tiffany Dover is hartstikke dood - laat iemand nu maar eens het tegendeel bewijzen.

Dat is precies wat de podcast Tiffany Dover Is Dead* (met veelzeggende asterisk) beoogt te doen. Verslaggever Brandy Zadrozny van NBC News reconstrueert hoe deze onlineleugen ontstond en poogt de death hoax voor eens en voor altijd te begraven. Nu kan dat op twee manieren: door aan te tonen dat de jonge vrouw nog leeft, of door bewijs te vinden van een sterfgeval. Zadrozny, gespecialiseerd in de wereld van desinformatie, speurt naar documentatie die een sterfgeval kan bevestigen, gaat in gesprek met de complotdenkers en probeert in contact te komen met de verpleegkundige zelf.

Volstrekte idiotie

Dat is een aardig uitgangspunt voor een verhalende zoektocht, maar levert de maakster onvermijdelijk een aantal problemen op. Want zoals Zadrozny zelf ook weet, laten complotdenkers zich doorgaans niet overtuigen door feiten. Weerwoord kan meer argwaan wekken. Dat werd al duidelijk toen het ziekenhuis kort na het incident beelden vrijgaf van Dover. Gekleed in uniform en met mondkapje op werd ze met andere zorgmedewerkers gefilmd op de werkvloer. Sceptici waren niet overtuigd: ‘Dit is Tiffany niet! Deze vrouw is duidelijk veel dikker.’

Deze anatomie van een complottheorie herinnert ons aan de volstrekte idiotie van het geharde complotdenken. Als de leugen eenmaal is ontstaan, ligt de bewijslast bij anderen. Maar loopt de maker niet in diezelfde val? Het is al die bloggers, vloggers en andere covidsceptici natuurlijk niet te doen om het lot van ene Tiffany Dover. Hun geloof is dat het vaccin dodelijk is en een schimmige, almachtige elite het op ons allen heeft gemunt.

Data vs. verhalen

‘Jullie hebben data, wij hebben verhalen’, zei een complotdenker eens tegen de journalist Zadrozny. Dat zal haar hebben geïnspireerd om het verhaal van Tiffany opnieuw te vertellen, dit keer op basis van de feiten.

Daarin gaat ze ver. Zadrozny laat talloze berichten achter, zoekt Dover thuis op en post voor haar werkplek, terwijl ze goed weet dat de verpleegkundige met rust gelaten wil worden. Tiffany Dover Is Dead* is een slag in de strijd om de waarheid. Het is tragisch dat een doodgewone jonge vrouw uit Tennessee het daarin opnieuw te verduren krijgt.

Tim Igor Snijders is freelancejournalist.

Meer luisteren

De Oversteek

Exodus naar het Zuiden van de VS

Voor de podcastserie De Oversteek reist Koos Tervooren af naar Miami, Austin en Houston. Daar hoopt hij erachter te komen waarom het Zuiden van de VS tegenwoordig zo in trek is bij bedrijven. Na Elon Musk, Oracle en Dropbox lijkt een ware exodus op gang gekomen. Ondernemend Amerika lijkt toe aan een nieuwe plek. Een plek van vrijheid, een nieuwe hub voor business.

Direct luisteren

Gimlet Startup

Hoe verpruts je de startup-pitch van je leven?

Je staat voor de belangrijkste pitch van je leven. Je hebt immers maar één kans om flitsend uit de startblokken te komen met je start-up en tegenover je zit Silicon Valley-miljardair Chris Sacca. Hij kan jou maken of breken en jij, Alex Blumberg, leeft tussen hoop en vrees: val je genadeloos door de mand, óf zet je je eerste reuzenstap op weg naar een florerende podcastonderneming?

Direct luisteren

Change Inc.

Waterstof, het duizenddingendoekje van de energietransitie

Waterstofproductie is een hot topic in het klimaatbeleid. Maar de definitieve doorbraak van het ‘duizenddingendoekje van de energietransitie’ laat nog op zich wachten. Een gezonde markt voor waterstof is de ambitie van klimaatminister Rob Jetten. Maar hóe moet die markt vorm krijgen? Dat is het hoofdthema in de derde aflevering van Change Report Talk.

Direct luisteren

De Cryptocast

Een decentrale toekomst: feest voor de democratie of vrees voor de vrijstaat

Met de leuze 'blockchain, not bitcoin' zijn we weer terug in de cryptosferen van 2017 en 2018. Marloes Pomp, adviseur bij de Dutch Blockchain Coalition probeert al jaren het belang van blockchain over te brengen op de overheid. Met als kernvraag: hoe bereiden we Nederland voor op de decentrale toekomst van blockchain en Web3?

Direct luisteren

Planet Money

Hebzucht en hypotheekrente als inflatie-aanjagers

De bedrijfswinsten suggereren dat de coronacrisis nooit heeft bestaan, terwijl de prijzen omhoog schieten. Over de bestrijding van inflatie doen verschillende theorieën de ronde. Planet Money gaat op zoek naar de gouden formule. En naar de rol van hebzucht en hypotheekrente.

Direct luisteren

De vijf podcasttips werden samengesteld door Listn.