Netherlands

Tiffany, GrandVision en nu Corendon: kopers vaker spijt van overnamedeals

Koopspijt

Waar je in winkels een retourtermijn hebt van 14 dagen, is de speelruimte van een overname afhankelijk van in welke fase de deal zit. "Bij een overname zit er doorgaans tijd tussen het sluiten van het contract en de afronding van de deal. Als daar tussendoor dan iets onverwachts gebeurt, zoals de coronacrisis, is er een aantal opties, zegt advocaat Marc Ynzonides.

"Het uitgangspunt is dat je het moet blijven afnemen voor wat je eerder hebt afgesproken. Een, minder voorkomend, alternatief is dat je het voor een lagere prijs afneemt omdat het gekochte, als gevolg van in dit geval corona, minder waard is. En nog extremer is dat je probeert eronderuit te komen. Beide laatste opties zijn voor verkopers vaak onacceptabel en dan verschijnt het dus voor de rechter, zoals bij Sunweb en Corendon."

In het geval van bovenstaande zaken zijn er al een paar uitkomsten zichtbaar: zo kwam er tussen Louis Vuitton en Tiffany & Co, na juridische stappen en verwijten over en weer, toch weer een deal: de koop ging door, maar wel voor een iets lagere prijs.

In het geval van de brillenmerken en -ketens is de overname nog niet rond, omdat onder meer de Europese Commissie nog goedkeuring moet geven. Die onderzoekt of de combinatie van brillenmerken en brillenverkoopketens niet te machtig is en daarom nadelig voor consumenten.

De uitspraak in het kort geding tussen Corendon en Sunweb wordt binnen twee weken verwacht.

Luxeketens Louis Vuitton en Tiffany & Co, de brillen van EssilorLuxottica en GrandVision en nu reisorganisaties Corendon en Sunweb: stuk voor stuk miljoenen overnamedeals die al op tafel lagen vóór de coronacrisis en alleen nog moesten worden afgesloten. Oftewel: geclosed.

En precies daar loopt het vaker spaak: want door de economische malaise is de waarde van het bedrijf dat wordt overgenomen, intussen fors gedaald. Kopers houden daarom steeds vaker hun miljoenencontracten tegen het licht in de hoop er nog onderuit te komen. Dat gebeurt vooral in hard getroffen branches zoals de retail- en reissector.

Draaiboek

Zo wil reisorganisatie Sunweb stoppen met de overname van branchegenoot Corendon. Volgens Sunweb kon niet worden voldaan aan de voorwaarden om de transactie af te ronden. Corendon-directeur Steven van der Heijden noemt het echter "een typische actie van een investeringsmaatschappij die in coronatijd geen zin meer heeft in zo'n overname" en stapte vandaag naar de rechter voor een kort geding.

Dat steeds meer kopende partijen zoeken naar een exit is best begrijpelijk, zegt advocaat Marjolein van Leeuwen, specialist op het vlak van fusies en overnames en partner bij JPR advocaten. "Vorig jaar was alles koek en ei in de economie, dan ga je verder met het draaiboek zoals dat er ligt. Nu ligt de reissector plat. Daar moet je ook maar mee zien te dealen."

'Buyer's remorse'

Wat ten grondslag ligt aan de trend is dat kopers door corona spijt hebben van hun deal, en op basis daarvan willen weglopen. "Dat noemen ze normaal gesproken buyer's remorse: een aankoop waar je spijt van hebt", zegt Katinka Middelkoop. Zij is partner bij Allen & Overy en gespecialiseerd in fusie- en overname-advies.

Bovendien draait het in deze deals om miljoenen of zelfs miljarden euro's. "De brillenstrijd, Tiffany & Co: bij deze overnames gaat het om serieus veel geld", zegt Van Leeuwen. "Dan kan het lonen de deal nog even goed te bekijken en jezelf af te vragen: is dit nog wel wat ik onder de huidige omstandigheden wil kopen?"

Geen gouden formule

Of kopers er ook daadwerkelijk onderuit kunnen komen, is een tweede vraag. Volgens juristen is er geen gouden formule en grijpt ieder bedrijf iets anders aan.

Van Leeuwen: "Bij EssilorLuxottica en Grandvision was er een twijfel dat Grandvision zich onvoldoende had ingedekt tegen coronamaatregelen. Over Corendon zegt Sunweb dat ze niet kunnen voldoen aan de voorwaarden die zijn afgesproken, en zo gaat dat door."

Sinds corona wordt er wel vaker gekeken naar de optie 'overmacht en onvoorziene omstandigheden', zegt Middelkoop. "Dan doet een bedrijf een beroep op bepaalde opschortende voorwaarden. Of dat kan, hangt erg af van de formulering van die voorwaarde, zoals of een pandemie daar expliciet is opgenomen of uitgesloten."

Nuance

Maar om nou te zeggen dat partijen massaal terugkrabbelen, is overdreven denkt Katinka Middelkoop. Volgens haar is het dan ook belangrijk de zaken in perspectief te zien. "Dit zijn een paar spraakmakende zaken die de kranten halen, maar dat is maar een klein percentage van het totaal aantal deals. Er zijn ook veel sectoren die niet getroffen zijn door de crisis en draaien zoals vroeger. Sterker nog: onze teams hebben het momenteel zelfs razend druk."

Football news:

Ronaldo is niet de beste ter wereld, maar hij werkte enorm hard om er een te worden. Hij verdient alles wat hij heeft bereikt.Voormalig AC Milan striker George Weah heeft gesproken over Real Madrid forward Cristiano Ronaldo. Ronaldo is een bewijs van hoe hard werken en passie onverwachte resultaten kan opleveren. Hij is niet de beste in de wereld, maar hij heeft waanzinnig hard getraind en hard gewerkt om er een te worden. Ik ben een fan van Ronaldo omdat hij bescheiden is gebleven en alles verdient wat hij heeft bereikt. Hij vocht om te komen waar hij nu is vertelde Vea La Gazzetta dello Sport. De Portugezen hebben 15 goals gescoord in 14 wedstrijden. De volledige statistieken zijn hier te vinden. Zelfs Ronaldo is woedend over de lagere prijs van de Transfermarkt. En tevergeefs-zoek gewoon uit waar de nummers komen uit
Chelsea heeft de lening van Tomori aan Milaan bevestigd. Er werd gemeld dat hij kan worden gekocht voor 28 miljoen euro
Mbappe wil graag spelen in Real Madrid of Liverpool. Hij denkt veel na over zijn toekomst bij PSG
Raul is de enige kandidaat voor Real Madrid in geval van ontslag van Zidane (As)
Solskjaer over Klopp 's kritiek op Manchester United' s defensieve voetbal: we vielen aan toen we de bal
Mourinho op Liverpool ' s 68 wedstrijden zonder nederlaag thuis: er zijn records die bijna onmogelijk te breken zijn. Tottenham manager Jose Mourinho reageerde op het feit dat de onverslagen wedstrijd van Liverpool gisteren in de thuiswedstrijden van de Premier League werd onderbroken. Onder de Portugezen heeft Chelsea nog geen 86 thuiswedstrijden verloren in de Premier League. Liverpool eindigde met 68 wedstrijden. De records, zelfs de meest onwaarschijnlijke, is in elke sport te verslaan. Maar er zijn een aantal records, kijkend naar welke, je kunt voelen dat het bijna onmogelijk is om ze te verslaan. Om eerlijk te zijn, Liverpool heeft geweldige resultaten geboekt. Het is heel, heel moeilijk om te bereiken wat ze gedaan hebben. Maar de platen die Chelsea onder mij plaatste zijn nog steeds platen. Het zal heel, heel moeilijk zijn om beter te presteren. Felicitaties aan Liverpool voor hun geweldige serie, Ze hebben niet verloren thuis voor een zeer lange tijd Mourinho zei. Liverpool verloor voor het eerst in 69 wedstrijden in de Premier League (en zelfs Burnley). Het team van Klopp moet nog scoren in 2021
Je schrijft over spelletjes met vooringenomenheid. Objectiviteit zou een goed begin voor u zijn. Chelsea manager Frank Lampard reageerde scherp op een van de vragen van de journalist tijdens een persconferentie. Om eerlijk te zijn, Ik denk dat het vertrouwen van de spelers zou worden ondermijnd als ze lezen een aantal van de artikelen die u momenteel publiceren. Ik heb er een paar gelezen. En het soort vooringenomenheid waarmee je altijd schrijft over spelletjes is bijna hetzelfde als proberen om een negatieve reactie te krijgen op sociale media. Ik heb artikelen gelezen toen wij het goed deden en daarin hebt u de situatie ook niet vanuit twee gezichtspunten bekeken. Dus voor een journalist zou objectiviteit een goed begin zijn. Want ik zou me zo voelen als ik de spelers was, na het lezen van uw artikelen zei Lampard. Lampard beantwoordde een vraag van de atletiek over de rol van Petr Cech in het team. In een recent artikel op deze website werd Chelsea beschreven als een gebroken team dat op zijn hoogtepunt is.= = = Chelsea = = = Chelsea staat op de 8e plaats in de Premier League, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping