Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tientallen gewonden bij demonstratie tegen aanleg waterbassin in Frankrijk

Door onze nieuwsredactie

In het zuidwesten van Frankrijk zijn tientallen gewonden gevallen bij een massaal protest tegen de aanleg van een waterbassin bij het dorpje Sainte-Soline.

Duizenden betogers demonstreerden tegen de aanleg van een groot waterbassin dat moet dienen als reserve voor landbouwirrigatie. Bij waterschaarste kunnen boeren op die manier water uit het reservoir gebruiken om hun gewassen water te geven. Volgens de demonstranten leidt dit tot een "monopolie op water door de agro-industrie".

De waterbassins zouden ook schadelijk voor de natuur zijn. De reservoirs moeten ongeveer driehonderd olympische zwembaden aan water kunnen bevatten. Daarvoor wordt een kunstmatig meer van 650.000 kubieke meter uitgegraven.

De agenten werden aangevallen met onder meer molotovcocktails en gebruikten traangas tegen betogers. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft gezegd dat "ultralinkse milieuactivisten ongekend veel geweld" gebruiken tegen de circa drieduizend agenten die ernaartoe zijn gestuurd.

Veldslag zorgt voor gewonden aan beide kanten

De ongeveer zesduizend demonstranten botsten met de politie. Volgens berichten van de autoriteiten zijn 24 agenten gewond geraakt. Een aantal raakte zwaargewond. Een van hen is er zo erg aan toe dat de agent met een helikopter moest worden afgevoerd. Volgens diezelfde autoriteiten zijn zeven demonstranten gewond geraakt. De betogers zelf spreken van tientallen gewonden.

Het is de tweede grote manifestatie tegen de aanleg van een heel groot bassin dat moet dienen als waterreserve. In oktober betoogden al duizenden inwoners tegen het project. Boeren en milieuactivisten zien de kolossale reservoirs als een gevaar voor de lokale landbouw en het milieu in de streek. Deze keer wilden de demonstranten het bassin bereiken en dat omsingelen om zo de bouw te stoppen.