Netherlands

Tienduizenden Wit-Russen protesteren vijftigste dag op rij

Protestmars De Wit-Russische politie arresteerde zo’n tweehonderd demonstranten die de straat op gingen uit onvrede over de herverkiezing en heimelijke inauguratie van president Loekasjenko.

Voor de vijftigste dag op rij trokken tienduizenden Wit-Russen zondag met wit-rode vlaggen door de straten om te protesteren tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Tweehonderd demonstranten zijn daarbij gearresteerd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau AFP. Ongeveer vijftigduizend mensen deden mee aan de protestmars in het regenachtige Minsk, aldus AFP.

De Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna publiceert dagelijks de namen van mensen die zijn gearresteerd. Op de website van Viasna staan vooralsnog 189 namen. Vooral bij demonstraties in de hoofdstad Minsk, de tweede grootste stad Gomel en de noordwestelijk gelegen stad Grodno werden mensen aangehouden. In Gomel heeft de politie traangas en flash-bang-granaten gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Ook in de stad Mahiljow werden dergelijke stungranaten ingezet.

Het Onafhankelijkheidspaleis, waar president Loekasjenko in Minsk kantoor houdt, werd opnieuw zwaar bewaakt door oproerpolitie. Ook waren barricades opgeworpen en pantserwagens ingezet. Het hele weekend is geprotesteerd. Zaterdag werden al 150 demonstranten opgepakt.

De inmiddels 26 jaar zittende president Loekasjenko is woensdag zonder aankondiging of festiviteiten ‘stiekem’ opnieuw beëdigd. Zijn tegenstanders stellen dat in de verkiezingen gefraudeerd is en dat oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja eigenlijk gewonnen heeft. Onafhankelijke waarnemers werden niet toegelaten bij de verkiezingen.

Donderdag maakte de Europese Unie bekend hem niet langer te erkennen als rechtmatige president. „Wat er in Wit-Rusland gebeurt is een machtscrisis. We zien een autoritaire regering die de logica democratie niet kan accepteren en zich met geweld vastklampt aan de macht”, zei de Franse president Emmanuel Macron zondag tegen de Franse zondagkrant Le Journal Du Dimanche. „Het is duidelijk dat Loekasjenko moet vertekken.”

De EU praat nog over het opleggen van sancties tegen Wit-Rusland. Eerder werden deze tegengehouden door Cyprus. Een nieuwe top over het onderwerp werd uitgesteld omdat EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine moest nadat hij nauw in contact was geweest met een beveiliger die het coronavirus bleek te hebben. Komende week wordt naar verwachting verder overlegd over de kwestie.

Football news:

Mitryushkin op weg naar Fortuna: Duitsland is een land van goal Keepers. Ik kan hier veel leren, nieuwkomer van Fortuna Anton Mitryushkin deelde zijn emoties door zich bij een nieuwe club aan te sluiten. Ik ben blij en dankbaar om deel uit te maken van deze grote club en om de volgende stap in mijn ontwikkeling hier te kunnen zetten. Duitsland is een land van goal Keepers, dus ik weet zeker dat ik hier veel kan leren. Toen ik hier vorige week trainde, merkte ik de aangename sfeer in het team. Dus ik dacht niet twee keer na toen mij deze kans werd geboden, zei de Rus
Scott Micromini: het heeft geen zin PSG te verslaan als je niet op dezelfde manier speelt met Leipzig
Alejandro Gomez: hebben Ricica was het coronavirus, en hij viel in een depressie. Nu is alles goed met hem
Lyon wil Griezmann huren en is bereid om Barca Depay gratis te geven in het geval van een deal (Okdiario)
Bij de aanval op Bayern kan Nikolic gebruik maken van de Hoffenheim-techniek-lokkend in de druk en een lange pas naar de Alaba zone
Bayern-Loko-Utkin ' s eerste wedstrijd als commentator: verzekerde Yevgeny Mayorov, opgezet in de gang, na de terugkeer 0:5 jokte over bier
Voormalig Spartak Keeper Mitryushkin werd een speler van Fortuin