Netherlands

Tien containers voor gezinnen met baby's in Leeuwarden

Voor gezinnen met babyluiers komen er in Leeuwarden tien afsluitbare verzamelcontainers. Dit bespaart hen kosten bij de invoering van het diftarysteem volgend jaar.

Voor de minima, ouderen en zieken met luiers komen er sowieso kortingsregelingen, zo werd eerder al bekend. Voor gezinnen met kleine kinderen had GL-wethouder Bert Wassink echter geen speciale tegemoetkoming in gedachten, toen hij zijn plannen vorig jaar presenteerde. Zoiets moet er wel komen, vond de raad.

80 cent

Ouders zouden op te hoge kosten worden gejaagd, wanneer er straks per kilo afval wordt betaald. Om hen te helpen, kwamen B en W deze week met het voorstel voor de tien verzamelcontainers, waar ouders luiers kunnen langsbrengen. Dit betekent wel dat de kosten van luierafval gedragen worden door alle inwoners, net als nu. In het voorstel gaat het vaste tarief 80 cent dan ook omhoog voor iedereen.

B en W kijken ook nog naar stimulering van katoenen luiers. Dit gebeurt elders ook, maar de ervaring bij zulke projecten leert dat de meeste mensen toch blijven kiezen voor weggooiluiers.

Slotje

Het diftarsysteem maakt sommige mensen wantrouwend. Wie vreest dat de eigen container straks wordt bijgevuld door de buren, kan voor 44 euro een slotje voor zijn container kopen. De bevestigingskosten van 11 euro komen voor rekening van de gemeente. In andere diftargemeenten kiest 5 procent van de huishoudens voor zo’n slotje.

B en W willen proberen de inzameling van grof restafval te beperken, omdat dit hier op veel grotere schaal wordt aangeboden dan in andere gemeenten. Leeuwarden wil het dan ook minder makkelijk maken om vaak zulk ongescheiden afval langs te brengen of te laten ophalen. Er zal dan ook eerder geld worden gevraagd dan voorheen.

Football news:

Als gevolg van de overdracht van Grealish Uit Man City, Bernardo Silva kan vertrekken. Sterling ' s toekomst is in twijfel
Jamie Carragher: als Liverpool niet versterkt, zal het moeilijk zijn om de stad van de top te gooien. En laten we niet vergeten Chelsea en Manchester United
Messi zal niet trainen met Barca totdat hij een contract ondertekent
Juventus tekent Santos voor Caio Jorge. Salaris-1,5 miljoen euro plus bonussen
Allegri op Juve: Ronaldo is vol enthousiasme. Dybala heeft een spierprobleem. Kulusevski moet worden toegevoegd
Nedved over Locatelli: Juve beschouwt haar aanbod eerlijk en goed
Koeman op 3-0 met Stuttgart: een geweldige wedstrijd van Barca tegen een sterk team. We zijn op de goede weg