Netherlands

Thuiskweker Jeffrey krijgt voorwaardelijke boete voor kweek wiet voor medisch gebruik

KATWIJK - De Haagse rechtbank vindt dat de 40-jarige Jeffrey uit Katwijk strafbaar is voor de teelt van zijn eigen mediwiet. Ze oordeelt dat er geen medische noodzaak is voor de man, die lijdt aan autisme, om zelf de plantjes thuis te kweken. De Katwijker heeft een voorwaardelijke boete van 250 euro gekregen van de rechtbank.

In de reguliere geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wisten ze geen raad met de autistische stoornis van Jeffrey. Therapieën en medicijnen sloegen niet aan. De Katwijker is toen zelf aan de gang gegaan met de thuiskweek. Dagelijks gebruikt hij vijf gram van zijn eigen mediwiet. Dat zou wel werken. Buren hebben geen overlast van de man. Zijn huisarts rapporteerde onlangs dat Jeffrey dankzij zijn eigen medewiet zijn psychische klachten onder controle weet te houden.

Jeffrey deed in 2019 zelf aangifte bij de politie over de 22 stekken die hij in twee tenten in zijn huis kweekte. Hij hoopte vanwege medische noodzaak een ontheffing te krijgen op het verbod op de thuisteelt, maar kreeg die niet. Het Openbaar Ministerie spande een strafzaak tegen Jeffrey aan bij de Haagse rechtbank.

Toch nog andere behandelmogelijkheden

Die oordeelt nu dat niet vaststaat dat alleen de eigen mediwiet van de Katwijker soelaas biedt voor hem. Mogelijk dat er in de medische zorg toch nog andere behandelmogelijkheden zijn tegen zijn autisme, aldus de rechtbank. De rechtbank gaat daarmee in tegen een advies van de huisarts van de Katwijker. Die meende dat er wel een medische noodzaak was voor Jeffrey om zelf zijn mediwiet te kweken.

Volgens de rechtbank heeft Jeffrey zelf ook niet aangetoond dat de eigen mediwiet zoveel beter werkt als de legale mediwiet die via de apotheker verkrijgbaar is, of de wiet die in een coffeeshop verkocht wordt. Twee weken geleden, tijdens de strafzitting, vond de officier van justitie al dat er geen medische noodzaak is voor de Katwijker om zelf mediwiet te kweken.

Voorwaardelijke boete

De aanklaagster eiste dat Jeffrey schuldig werd verklaard zonder strafoplegging. De rechtbank is strenger en legt hem een voorwaardelijke boete van 250 euro op. Die zal hij moeten betalen als hij toch doorgaat met de thuiskweek.

Tijdens de zitting bij de rechtbank twee weken geleden beende de Katwijker al na enkele minuten kwaad weg uit de rechtszaal. Hij verweet de rechter een gebrek aan respect. Daarop besloot de rechtbank dan maar in zijn afwezigheid de zaak te behandelen, wat weer leidde tot verontwaardiging van de advocate van Jeffrey. Zij verliet ook de zaal.

LEES OOK: Waarom mag Jeffrey geen wiet kweken thuis? Tweede Kamerleden willen opheldering

Football news:

La Liga over de Super League: Dit is een egoïstische wens om de superrijken verder te verrijken. De vernietiging van het ecosysteem zal leiden tot het falen van deze clubs
Namens Juve en de ECA kan ik het idee van een Super League afwijzen. Hoe snel Gianni Agnelli veranderde zijn schoenen
Tottenham heeft Mourinho ontslagen. Nee, De Super League heeft er niets mee te maken
Minstens 2 clubs uit Frankrijk zullen elk jaar in de Super League spelen
Mesut Ozil: kinderen dromen van het winnen van de World Cup of de Champions League, niet een of andere Super League. Het plezier van grote wedstrijden is dat ze gebeuren een of twee keer per jaar
Disneyficatie van voetbal. Waar komt de Super League vandaan?
Carragher op Super League: Ik ben het zat dat Liverpool ' s reputatie zo beschadigd is. En het schandelijke kapitalisme van Manchester United verbaast me niet.Jamie Carragher, voormalig verdediger van Liverpool, heeft zich kritisch uitgelaten over de oprichting van de Europese Super League