Netherlands

The Lancet trekt gewraakt artikel over ‘gevaarlijk medicijn’ hydroxychloroquine in

Ouch, diepe pijn voor The Lancet: het gewraakte en door elke hele en halve deskundige bekritiseerde artikel over hydroxychloroquine dat niet zou werken en bovendien gevaarlijk zou zijn is per heden weer ingetrokken. Drie van de auteurs konden niet langer achter hun publicatie staan, zo meldt The Lancet zelf.

Behoorlijk pijnlijk voor een als gezaghebbend bekendstaand en invloedrijk medisch wetenschappelijk tijdschrift met een ongekende internationale reputatie. Vooral omdat de data in het nu ingetrokken artikel deels bewust gefabriceerd lijkt.

Een Diederik Stapeltje dus. Dat kan misschien gebeuren op Nederlandse universiteit, voor een blad met de positie van The Lancet is dat ongekend. Al is het niet de eerste keer dat er op zo’n grote schaal, met mogelijk grote gevolgen, wordt gefaald. Eerder moest The Lancet ook al eens een artikel intrekken waarin werd ‘bewezen’ dat vaccinaties bij kinderen onder anderen autisme kunnen veroorzaken. Wel jammer dat het maarliefst 12 jaar duurde voordat ze daar zelf ook achter kwamen.

Voor alle fans, en haters, van hydroxychloroquine betekent dit ook dat we weer helemaal terug zijn bij het begin en er geen bewijs is dat hydroxychloroquine werkt tegen covid-19 maar dat er evenmin bewijs is dat het schadelijk is. De WHO heeft de klinische trials met hydroxychloroquine, die het had stopgezet na publicatie van het The Lancet-artikel, inmiddels weer aangezwengeld. Over niet al te lange tijd zal er dan in elk geval wél iets bewijsbaars en wetenschappelijk bruikbaars zijn voor of tegen het gebruik van hydroxychloroquine.

Lees ook: The Lancet: hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen corona, zijn gevaarlijk

Lees ook: Omstreden artikel over hydroxychloroquine in The Lancet zorgt vooral voor media-frenzy

Lees ook: Artikel The Lancet over hydroxychloroquine lijkt gedeeltelijk te zijn gefabriceerd, in NLse pers alleen krekelgeluiden

Lees ook: WHO gaat toch weer verder met hydroxychloroquine testen, nadat The Lancet eigen publicatie bekritiseerde

Lees ook: The Lancet plaatst ‘expression of concern’ wegens hydroxycholoroquine-artikel waaraan steeds meer wordt getwijfeld

Football news:

Lampard op 3-0 met Watford: een droge overwinning thuis, drie goals gescoord-Chelsea speelde zeer goed
Chelsea had deze overwinning nodig. We zijn ervan overtuigd dat we in de top 4 kunnen komen
Rebic scoorde 9 doelpunten voor Milaan in 11 wedstrijden van de Serie A
Mikel Arteta: Arsenal in de Champions League krijgen leek een paar weken geleden onmogelijk
Hij won de gouden dubbel in Duitsland voor de dertiende keer
Neuer assisteerde in de Duitse bekerfinale bij Bayer
Sarri rond 4:1 met Torino: Juve had een vals gevoel van veiligheid na een paar goals