Netherlands

Terugroepactie diabetesmedicijnen vanwege kankerverwekkende stof

Medicijnen Opnieuw worden vervuilde medicijnen teruggeroepen omdat er kankerverwekkende stoffen inzitten. In Nederland slikken 655.000 patiënten metformine.

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd roept 39 partijen diabetesmedicijnen terug omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Het gaat om overschrijdingen tot 4 keer de veiligheidslimiet. Dat bevestigt de inspectie woensdagochtend na vragen van NRC en onderzoeksprogramma Zembla.

Het gaat om diabetesmedicijnen van drie fabrikanten - Centrafarm, Consilient Health en TEVA - die de werkzame stof metformine bevatten. De pillen worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. In Nederland slikken 655.000 patiënten metformine.

Apothekers zullen hun patiënten vragen de vervuilde medicijnen terug te brengen naar de apotheek.

Uit onderzoek van de fabrikanten, in opdracht van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), is gebleken dat de pillen een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine, afgekort NDMA, bevatten. Uit dierproeven is bekend dat NDMA kankerverwekkend is.

Volgens de inspectie is er „geen acuut risico” voor patiënten die de verontreinigde metformine hebben gebruikt en is er een vervangend medicijn beschikbaar.

Een van de diabetesmedicijnen die patiënten komende dagen moeten inleveren is Glucient SR 500 mg van Consilient Health. Singapore haalde al een jaar geleden partijen Glucient van de markt vanwege te hoge concentraties NDMA.

Het is de derde grote medicijnvervuiling met NDMA in twee jaar. Tot nu toe zijn in Nederland al zeker vijf miljoen pillen teruggeroepen. In de zomer van 2018 bleken 180.000 patiënten met hartkwalen en hoge bloeddruk vervuilde valsartan te gebruiken. Uiteindelijk moesten 3,6 miljoen doosjes valsartan terug naar de apotheek om vernietigd te worden. Bij de eveneens met NDMA vervuilde bloeddrukverlager losartan ging het om 321.000 verpakkingen.

Lees meer over het terughalen van vervuilde medicijnen: Honderdduizenden mensen kregen vervuilde pillen. Hoe kon dat?

In 2019 moesten honderdduizenden gebruikers van de maagzuurremmer ranitidine stoppen met hun pillen. Meer dan één miljoen verpakkingen werden teruggehaald. In nagenoeg alle ranitidine zat NDMA.

Eind 2019 bleek dat metformine ook vervuild kon zijn met NDMA. Terwijl in een aantal landen metformine werd teruggeroepen, gebeurde dat in Nederland niet. In Europa kregen farmaceutische bedrijven de gelegenheid om vóór 15 november dit jaar zelf hun metformine te testen op nitrosaminen. De testresultaten leiden nu tot deze terugroepactie.

Nederlandse toezichthouders onderzoeken sinds vorige maand ook de vervuiling van metformine van het merk Mylan. Het onderzoek moest uitwijzen of er een terugroepactie nodig is. Aanleiding is het resultaat van Amerikaans laboratoriumonderzoek in opdracht van NRC en Zembla. Daaruit bleek dat vier partijen pillen van Mylan een te hoge concentratie NDMA bevatten.

Volgens Mylan was er niets aan de hand. Eigen testresultaten zouden geen verhoogde concentraties hebben aangetoond. Een van de partijen die Mylan onderzocht was ook getest door NRC en Zembla. Volgens Mylan zat de NDMA-waarde onder de toegestane limiet, volgens het onderzoek zat het erboven.

De inspectie zegt in een reactie geen aanleiding te zien tot een onafhankelijk onderzoek naar de vervuiling van de pillen van Mylan.

Lees ook het artikel over Mylan

Football news:

Messi kan van 4 tot 12 wedstrijden missen als gevolg van diskwalificatie, als zijn schop in de wedstrijd met atletiek wordt erkend als agressie
Clattenburg over de scheidsrechter Van De Liverpool - Manchester United match: hij had moeten wachten in de Manet aflevering, maar ik zou hem niet bekritiseren
Ik legde Messi op het lichaam en hij werd boos en sloeg me in het gezicht. Duidelijke agressie. Athletic forward over red Leo
Messi kan worden gediskwalificeerd voor 2 wedstrijden. De scheidsrechter gaf niet aan dat de Barca forward agressie toonde door de tegenstander op het hoofd te slaan.De aanvaller van Barcelona Lionel Messi kan voor meerdere wedstrijden geschorst worden nadat hij is uitgezonden in de Spaanse Super Cup wedstrijd tegen Athletic. De belangrijkste scheidsrechter van de wedstrijd, Jezus Gil Manzano, toonde de Argentijn een rode kaart in de 120e minuut voor het slaan van de achterkant van het hoofd van striker Asier Villalibre. Messi kreeg zijn eerste rode kaart in 753 wedstrijden in een Blaugrana shirt. De scheidsrechter verwijderde de Argentijn met de hulp van VAR. De maximale straf voor een voetballer bedraagt 4 diskwalificatiewedstrijden. Het is mogelijk als de mededingingscommissie de klap die Messi aan de tegenstander heeft toegebracht als een uiting van agressie beschouwt
Pirlo about 0:2 van Inter: de coach zou de eerste moeten zijn die de schuld op zich neemt. We waren te voorspelbaar. Juventus hoofdcoach Andrea Pirlo deelde zijn gedachten na de nederlaag naar Inter ... We verplaatsten de bal te langzaam. Het gaat nog meer om onze verdedigers, niet om onze middenvelders. We wilden situaties creëren waarin Chiesa of Ramsey tussen de linies kon zitten. Het gebeurde niet omdat we te langzaam en te diep gingen. In feite hebben wij nooit Inter-spelers uit hun posities gehaald. We waren te voorspelbaar. De coach moet altijd eerst de schuld op zich nemen. Als het team niet speelt zoals gepland, betekent het dat het het plan niet begreep. Toen we het eerste doel toegaven, waren we ongeorganiseerd, volgden hun runs niet en werden we gepakt. Sindsdien is de situatie ingewikkelder geworden zei Pirlo
Solskjaer about 0:0 met Liverpool: we verdienden het niet om te winnen. Wij wilden een resultaat bereiken, gezien hun blessures
Het veld is de veiligste plek die we hebben. Liverpool en Manchester United hebben de leadership showdown uitgesteld voor de tweede helft van het seizoen