Netherlands

Teken bijten zich bij kinderen veel vaker vast op het hoofd en in de nek en bij volwassenen vooral op de benen

Teken bijten zich bij kinderen veel vaker vast op het hoofd en in de nek en bij volwassenen vooral op de benen. Dat melden het RIVM en de universiteit van Wageningen na onderzoek.

Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Door kinderen beter te controleren in de nek en onder het hoofdhaar kan voorkomen worden dat ze mogelijk 'Lyme' ontwikkelen.

De tekenbeetmeldingen die via Tekenradar.nl zijn binnengekomen, zijn voor het eerst onderzocht. Het gaat om 2000 tekenbeetmeldingen uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen.

In totaal 32 procent van alle beten bij kinderen waren in het hoofd of nek, vergeleken met 3 procent bij de volwassenen. Bij volwassenen komen beten op de benen veel vaker voor: 55 procent van alle beten en bij kinderen 25 procent. Beten rond de schaamstreek komen bij kinderen en volwassenen niet zo vaak voor: 7 procent bij kinderen en 9 procent bij volwassenen. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd, volgens onderzoekers is het daarom belangrijk het hele lichaam te controleren nu het tekenseizoen weer is begonnen.

loading  

",,Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen'', vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. ,,Op dit moment is het aantal meldingen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Als het weer wat beter wordt verwachten we een toename. Ben je in het groen geweest, controleer daarna dan je hele lichaam op tekenbeten.''

In 2020 werden 8500 tekenbeten via Tekenradar.nl gemeld. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de zeven jaar daarvoor. In 2020 zijn de meeste tekenbeten gemeld in Gelderland en Utrecht, en de minste in Zeeland en Flevoland. Per hoofd van de bevolking werden de meeste tekenbeten gemeld in Drenthe, en de minste in Zuid-Holland. Ongeveer 30 procent van alle gemelde tekenbeten in 2020 werd in de tuin opgelopen.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude