De Nederlandse teamsprinters zijn de jacht op hun derde wereldtitel op rij begonnen met de snelste tijd in de kwalificaties. Ook de vrouwen reden zich naar en plek bij de beste acht.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli klokten in het Velodrome in Berlijn een tijd van 41,987 en waren daarmee een klasse apart.

De Britse mannen eindigden als tweede met een achterstand van liefst 0,484 seconden. Nederland, dat al jaren oppermachtig is en het wereldrecord in handen heeft, strijdt vanaf 20.27 uur tegen nummer acht Rusland om een plek in de halve finales.

Voor de mannen staat er behalve de wereldtitel, die in 2018 en 2019 al werd gepakt, meer op het spel. De ploeg is al zeker van deelname aan de Spelen, maar om de invulling wordt nog gestreden. Alleen Lavreysen is al zeker van een plaats in de ploeg voor de Spelen.

De positie van starter (Van den Berg of Nils van 't Hoenderdaal) wordt beslist bij een testmoment in juni, terwijl de slotrijder (Jeffrey Hoogland of Büchli) wordt aangewezen aan de hand van de resultaten van anderhalve week geleden én die van de WK.

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet reden in de kwalificaties de zevende tijd. (Foto: Pro Shots)

Lamberink en Van der Peet zevende in kwalificatie

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet reden bij de vrouwen in de kwalificaties de zevende tijd en mogen daardoor eveneens door naar de laatste acht.

Met hun tijd van 32,929 waren ze wel een stuk trager dan de Russische vrouwen die in 32,461 de snelste tijd klokten. In de eerste ronde treft de Nederlandse ploeg vanaf 20.16 uur China, dat in 32,580 de tweede tijd neerzette.

Lamberink en Van der Peet hoeven in principe niet te rekenen op deelname aan de Spelen, omdat in Tokio maar een beperkt aantal rensters mag starten. De Nederlandse ploeg zet in op Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen, die individueel voor succes moeten gaan zorgen.