Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Te groot en vies', in veel gevallen mag de hulphond niet mee, zegt KNGF

Privéfoto

In samenwerking met

Omroep Gelderland

Ze is er nog steeds beduusd van, de visueel beperkte Marjolein van den Broek uit Arnhem. Toen ze woensdag met de regiotaxi mee wilde, mocht haar geleidehond niet mee. Maar volgens KNGF Geleidehonden staat ze niet alleen. Het komt veel vaker voor dat hulphonden worden geweigerd.

"We krijgen nog steeds regelmatig te horen dat geleidehonden niet mee mogen", zegt een woordvoerster van KNGF Geleidehonden.

Twee jaar geleden meldden KNGF en stichting Hulphond dat één op de vijf geleidehonden wordt geweigerd in winkels, horeca en taxi's. De twee opleidingsscholen voor geleidehonden in Nederland begonnen toen met de campagne 'Een hulphond is welkom'.

Maar de woordvoerster schat in dat er niet veel verbeterd is in twee jaar tijd, ook al moet een hulphond volgens haar altijd en overal welkom zijn. "Een hulphond moet namelijk vrijheid bieden in plaats van een extra beperking opleveren."

'Igor is mijn ogen'

De Arnhemse Marjolein van den Broek moest woensdag naar een afspraak en belde een regiotaxi van Avan. Van den Broek, sinds acht jaar blind door een oogziekte, mocht mee. Haar geleidehond Igor niet, omdat hij volgens de taxichauffeur te groot en vies was.

"Uiteindelijk ben ik toch in de taxi gaan zitten, omdat ik naar de afspraak moest", zegt Van den Broek bij Omroep Gelderland. "Maar achteraf had ik nooit mee moeten gaan. Igor is mijn ogen én mijn steun en toeverlaat. Zonder hond op pad gaan is erg moeilijk."

Discriminatie op grond van handicap

Sinds 2016 is het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht en officieel wet. Dat betekent dat een geleidehond altijd welkom is in openbare gelegenheden. Andersom geredeneerd staat het weigeren van een hulphond gelijk aan het weigeren van het baasje en is dan dus formeel sprake van discriminatie op grond van een handicap.

Toch worden hulphonden dus vaak geweigerd. Volgens KNGF komt dat deels door onwetendheid. In de horeca bijvoorbeeld omdat een medewerker niet op de hoogte is van de wetgeving of de handicap van het baasje niet direct herkent. Om dezelfde redenen moeten blinden of slechtzienden hun honden vaak buiten laten staan bij winkels.

Schoenzolen van gebruikers

De meestgenoemde reden om een hulphond niet toe te laten, zoals in Arnhem woensdag, is hygiëne. Al kwam uit onderzoek van de Universiteit Utrecht naar voren dat geleidehonden helemaal niet vies zijn "De poten van hulphonden blijken schoner dan de schoenzolen van hun gebruikers", aldus een van de onderzoekers. "Assistentiehonden zijn in de regel goed opgevoed en zijn geen gevaar voor de hygiëne, in ieder geval niet meer dan mensen."

Van den Broek hoopt dat haar negatieve ervaring met regiotaxi Avan een incident was. Ze was niet eerder met haar hond geweigerd. "Ik ben enorm blij met ze. Ik ben van ze afhankelijk, maar wil wel dat ze mij met respect behandelen." Volgens de Arnhemse heeft Avan excuses aangeboden. "Ze vonden het heel vervelend en zeiden dat dit niet had mogen gebeuren."