Netherlands

Tbs met dwangverpleging voor dader bioscoopmoorden Groningen

Waanbeelden

5 minuten geleden Aangepast: 2 seconden geleden

Ergün S.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De rechtbank heeft de man veroordeeld die het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser in een Groningse bioscoop heeft gedood. De 34-jarige Ergün S. krijgt geen gevangenisstraf, maar tbs met dwangverpleging.

Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. 

Ergün S. zei tijdens de rechtszaak dat hij niet kan verklaren waarom hij vorig jaar op 26 oktober de moorden heeft gepleegd. Ook herinnert hij zich naar eigen zeggen lang niet alles van de schokkende gebeurtenissen in de Pathébioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dader bioscoopmoorden had psychose - maar wat is dat dan precies?

Hij zegt dat hij destijds last had van waandenkbeelden, aan chronisch slaapgebrek leed en veel blowde. Op de bewuste dag zou hij in de waan hebben verkeerd dat zijn dochtertje was gedood. "Ik zat er echt helemaal doorheen. Ik was op zoek naar een plekje om te rusten", zei hij merkbaar aangeslagen.

Gedragskundigen zeggen dat S. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde, omdat hij psychotische wanen had. De man kampt al jaren met psychiatrische problemen. In 2018 ging het, mede omdat hij zijn medicijnen niet goed innam en een cannabisverslaving had, de verkeerde kant op.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bioscoopmoorden Groningen vonden plaats binnen 1,5 minuut

Steek- en snijwonden

Waarom S. het echtpaar precies heeft vermoord, blijft onduidelijk. Hij glipte rond 7.30 uur 's morgens de bioscoop binnen en dwaalde enige tijd door het pand, tot hij op de tweede etage was en Gina Visser de deur opende van de ruimte waar hij was. S. stak direct op haar in, ze had dertien steek- en snijverwondingen.

Het vermoeden is dat haar man op het tumult is afgekomen. Hij raakte in gevecht met S. en  kwam door tien steekwonden om het leven.

Na de steekpartijen leek S. zich er nauwelijks van bewust dat hij twee mensen van het leven had beroofd, stelde de rechtbank op basis van de camerabeelden vast. Hij liep nog een tijdje rustig rond, om uiteindelijk het pand weer te verlaten. In totaal is S. ongeveer 25 minuten in de bioscoop geweest.

Een dag later werd de man herkend. De politie schoot hem bij zijn arrestatie in een been, bij een Gronings tankstation.

Tbs: zo werkt het

Ergün had eerder psychiatrische problemen en in zijn oude woonplaats Rotterdam liep al een procedure voor gedwongen opname. Maar toch liep hij vrij rond. 

Volgens hoogleraar psychiatrie Niels Mulder kan dat nooit helemaal voorkomen worden. Als psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen iemand in het vizier hebben, gaan ze het gesprek aan om  erachter te komen af iemand iets kan aanrichten aan zijn omgeving.

Binnen 24 uur

"Je kunt dan iemand gedwongen behandelen. Als er haast bij is, dan vraagt de psychiater de burgemeester tot gedwongen opname. Dat kan dan binnen 24 uur", legt Mulder uit. "Maar in de procedure waar geen acuut gevaar is, dan neemt de rechter de beslissing definitief of gedwongen opname nodig is. Daar gaat enige tijd overheen. Dat duurt meestal een aantal weken." 

In de tussentijd kan een patiënt doen wat hij wil. "Iemand kan de trein pakken, de auto pakken, en weg gaan. Als je aanwijzingen hebt dat iemand ervandoor wil gaan, dan kun je procedure wel versnellen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte bioscoopmoorden 'dacht dat zijn dochter vermoord was'

Maar ben je dan niet te vaak te laat? Meestal niet, zegt Mulder. "Als je weet dat het acuut is, dan kun je ook snel ingrijpen. In een zeldzaam geval, zoals in Groningen was, zou je achteraf kunnen zeggen dat je te laat bent. Maar je kunt niet alles voorzien wat iemand gaat doen. Dit was een hele ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bij de wet gezien konden we niet eerder ingrijpen. Er wàs een maatregel in het verschiet."

Bemoeizorg

De psychiater had geoordeeld dat Ergün S. psychotisch was, maar niet ingeschat dat dat direct gevaar opleverde voor zijn omgeving. "Hij was van oordeel dat hij acuut opgenomen moest worden."

In Nederland wordt zo'n 9000 keer per jaar iemand acuut opgenomen. Volgens Mulder is het mogelijk dat groeiende cijfer omlaag te krijgen als de zogeheten bemoeizorg beter te regelen. "Dat actief opzoeken van mensen, is niet overal goed geregel. Je moet het gesprek aan gaan, iemand in een vroeg stadium helpen en motiveren voor een behandeling. Dat kan beter op het moment."

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis