Netherlands

Talibanstrijders winnen terrein rond en in belangrijke Afghaanse steden

De Taliban winnen steeds meer terrein rond cruciale Afghaanse steden. Vandaag zijn er opnieuw hevige gevechten gemeld in Herat, de derde stad van het land, en het cruciaal gelegen Lashkar Gah, hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand. Ook uit Kandahar komen berichten over gevechten.

In Lashkar Gar zouden aanvallers nog slechts enkele honderden meters verwijderd zijn van het regionale regeringshoofdkwartier, meldt de BBC. Functionarissen zouden inmiddels geëvacueerd zijn naar de hoofdstad Kabul.

In reactie op de continue aanvallen op Herat besluiten steeds meer mensen, bedrijven en organisaties de stad te verlaten. Vluchten naar het nabijgelegen Iran en Turkmenistan is voor hen geen mogelijkheid meer, doordat alle grensposten in handen zijn van de Taliban. Gisteren werd een VN-basis in Herat aangevallen.

Het is onduidelijk hoeveel doden en gewonden er bij de gevechten rond de stad zijn gevallen. Het Afghaanse ministerie van Defensie claimt de afgelopen dagen tientallen Talibanstrijders te hebben gedood.

Persbureau AP meldt dat een ziekenhuis in Kabul is gebombardeerd door het Afghaanse leger. Daarbij zijn drie gewonden en één dode gevallen. Tegen AP zegt de directeur dat het ziekenhuis werd bestookt omdat er Talibanleden zouden worden behandeld, wat volgens hem onjuist is.

Opmars sinds terugtrekking

Sinds westerse NAVO-landen hun troepen terugtrekken uit Afghanistan is de Talibanbeweging bezig met een opmars in het land. De afgelopen weken zijn belangrijke controleposten overgenomen. Het Afghaanse leger lijkt niet bestand tegen de Talibanstrijders. De situatie op de grond is diffuus, maar volgens waarnemers hebben Talibanstrijders inmiddels de helft van het grondgebied in handen.

De Verenigde Staten zeggen bezorgd te zijn over het toenemende geweld in het land, maar zijn terughoudend in de steun aan de Afghaanse regering. De Amerikaanse regering overlegt regelmatig met Centraal-Aziatische landen als Kazachstan en Oezbekistan over het escalerende geweld; mogelijk worden die landen gebruikt als uitvalsbasis voor toekomstige Amerikaanse operaties in Afghanistan.

Vertegenwoordigers van de Talibanbeweging en de Afghaanse regering voeren sinds vorig jaar vredesonderhandelingen in Qatar, maar dat overleg heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd en staat onder druk door het oplaaiende geweld.

Ondertussen zoekt China steeds meer toenadering tot de Taliban: afgelopen week ontving de Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken een Talibandelegatie. Daarbij werd gesproken over betere samenwerking. Volgens Wang Yi zal de Taliban een belangrijke rol spelen bij de toekomst van Afghanistan.

Football news:

Jorginho: ik was bezorgd over het gesprek dat ik niet bij Chelsea zou zijn geweest zonder Sarri
Dybala en Morata hebben spierblessures. Ze zullen niet spelen met Chelsea en Torino
Neville bekritiseerde de spelers voor verontschuldigingen in sociale netwerken in de stijl van Bruno: hun PR mensen creëren nep persoonlijkheden
Watzke over Sancho bij Manchester United: het doet me pijn dat hij niet zo vaak wordt gebruikt
De UEFA heeft afstand gedaan van de zaak tegen de oprichters van de Super League-Barca, Real Madrid en Juventus
Agnelli over de Super League: de waarden ervan zullen de stabiliteit van de voetbalindustrie garanderen.Juventus President Andrea Agnelli sprak over het belang van de Europese Super League voor het voetbal en publiceerde een open brief aan de aandeelhouders van de club. Dit is niet het spreekgestoelte van waaruit je opnieuw moet praten over de redenen voor de oprichting van de Super League, maar dit is een geschikte gelegenheid om u te informeren dat het nieuwe toernooi, waarvan de taak is om het beste spektakel in de geschiedenis van het voetbal aan de wereld te presenteren, is gebaseerd op drie basiswaarden. Hun doel is om de stabiliteit van de voetbalindustrie te waarborgen. De eerste is een algemene structuur voor het beheersen van de kosten en het bevorderen van een evenwichtige concurrentie in verschillende competities, in tegenstelling tot de regelingen die onder andere door de machthebbers worden voorgesteld. In de tweede plaats moet men zich sterk maken voor de beginselen van solidariteit en wederkerigheid. De derde is de concentratie op de prestaties van clubs in Europese competities en hun bijdrage aan de ontwikkeling van jongeren als het belangrijkste element van het concept van sport meritocratie (dit kan niet uitsluitend worden bereikt door wedstrijden binnen landen vanwege de geopolitieke en commerciële belangen van de partijen, die moeten worden gescheiden van de essentie van sport). Kortom, we kunnen dit karakteriseren als een nieuw meritocratisch paradigma en een terugkeer naar de basis - naar kostenbeheersing en transparantie van processen. Er zullen drie categorieën centraal staan in het project: fans die de vraag naar het product dicteren, spelers die de sterren van de show zijn, en investeerders die alle risico ' s op zich nemen die verbonden zijn aan het zakendoen in de voetbalindustrie
Moriba speelde nog niet voor Leipzig na zijn transfer uit Barca. Coach Marsh rekent niet op hem. Middenvelder Elisha Moriba heeft problemen in Leipzig na een transfer uit Barcelona