Netherlands

Taakstraffen voor relschoppers Pegida-demonstratie

De politierechter in Den Bosch heeft elf relschoppers (tussen de 20 en 47 jaar) rond een demonstratie van de anti-islamorganisatie Pegida in Eindhoven veroordeeld tot taakstraffen variërend van 120 uur tot 240 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf voor hun aandeel in het geweld. Ook moeten ze een schadevergoeding van in totaal 3200 euro aan enkele politieagenten betalen.

Veertien personen stonden woensdag en donderdag terecht voor openlijke geweldpleging. Twee verdachten zijn vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs, de zaak tegen een van hen is aangehouden op verzoek van de verdediging. Er was tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en taakstraffen van 240 uur geëist.

De rechter rekende het de verdachten zwaar aan dat ze fors geweld hebben gebruikt tegen de politie. Ook speelt mee in de strafmaat dat enkele agenten gewond raakten.

De onlusten deden zich voor tijdens een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat. Pegida wilde voor de moskee varkensvlees gaan eten en toespraken tegen de ramadan houden. Honderden jongeren, vooral met Turkse achtergrond, belaagden de demonstranten. Ze gooiden met stenen, glazen flessen, eieren en vuurwerk richting agenten en politiepaarden. Sommige agenten werden geslagen en geschopt. De politie moest de kleine groep Pegida-demonstranten in veiligheid brengen. Daarna bleef het nog lang onrustig.

Op maandag 26 oktober staan nog vier minderjarige verdachten voor de rechter, die zaak vindt vanwege hun jonge leeftijd achter gesloten deuren plaats. Daarnaast zijn er nog twee verdachten die later voor de rechter komen.

Het geweld van de tegendemonstranten had grote impact op agenten, stelde de officier van justitie. „Die waren daar voor ieders veiligheid. Er zijn agenten die zoveel geweld nog nooit hadden meegemaakt.” Tien agenten hebben aangifte gedaan, onder wie acht ruiters van politiepaarden die veelal werden geraakt door stenen of andere voorwerpen. Sommigen zijn hierdoor gewond geraakt. De paarden werden ook geraakt. Bij een lid van de ME explodeerde zwaar vuurwerk. Hij hield langere tijd last van een piep in zijn oor, aldus het OM.

Football news:

Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal
Tuchel na 2:2 met Bordeaux: ik bescherm altijd de spelers, maar ik weiger dit te doen. U kunt niet spelen wedstrijden van dit niveau
Ole Gunnar Solskjaer: elke beslissing die ik maak is voor het welzijn van Manchester United. Het belangrijkste is het resultaat
Mourinho op Tottenham: we hebben niet dezelfde voorwaarden als sommige clubs. Ze creëren een gekke markt