Het Syrische leger heeft maandagochtend het noorden van Syrië bereikt om de confrontatie aan te gaan met het Turkse leger dat vorige week het land binnenviel. Dit nadat de regering van de Syrische president Bashar Al Assad zondag een akkoord sloot met Koerdische strijders.

Vanwege deze afspraken trok het Syrische leger zondagavond naar de steden Manbij en Kobani. Verdere details over de inzet van het Syrische leger zijn nog niet bekendgemaakt.

Syrische staatsmedia melden nu dat de militairen zijn gestationeerd in Tel Tamar, in het noordoosten van Syrië. Dit dorp ligt langs een strategisch gelegen snelweg van oost naar west. Het Turkse leger meldde eerder dat ze de weg hadden ingenomen.

Op zo'n 35 kilometer ten zuidoosten van Tel Tamar ligt Ras Al Ain, waar afgelopen week zware gevechten hebben plaatsvonden.

Turkije bombardeert voor 'veilige zone'

Turkije begon eerder deze week met het bombarderen en binnenvallen van de Noordoost-Syrische regio. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil er zo naar eigen zeggen een "veilige zone" creëren, zodat de miljoenen Syrische vluchtelingen in onder meer Turkije na jaren weer terug kunnen naar Syrisch grondgebied.

Dit gebied wordt echter geleid door de YPG, een Koerdische tak van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Erdogan ziet de YPG als een verlengstuk van de PKK, die onder meer door Turkije wordt beschouwd als terroristische organisatie.

Als gevolg van het geweld zijn inmiddels 130.000 mensen op de vlucht geslagen, aldus de Verenigde Naties. De organisatie denkt dat dit aantal bovendien nog kan stijgen.

VS trekt laatste duizend troepen terug uit Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag de opdracht gegeven om alle Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken. Dit naar aanleiding van de inval van het Turkse leger.

In Syrië zijn momenteel nog zo'n duizend Amerikaanse troepen aanwezig. Volgens CNN hebben de troepen zelf nog geen officieel bevel ontvangen om zich terug te trekken, maar zouden wel alle voorbereidingen worden getroffen.

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper spreekt over een slechte veiligheidssituatie. "In de afgelopen 24 uur hebben we vernomen dat ze (de Turken, red.) waarschijnlijk van plan zijn hun aanval verder naar het zuiden uit te breiden dan oorspronkelijk gepland, en naar het westen", aldus Esper in een vooraf opgenomen interview met CBS.

EU-lidstaten maandag bijeen voor overleg

De buitenlandministers van alle EU-lidstaten komen maandag in Luxemburg bijeen vanwege de situatie in Syrië. Tijdens het overleg praten ze over eventuele sancties. Vorige week besloten al meerdere landen, waaronder Nederland en Frankrijk, de wapenexport naar Turkije stil te zetten of in te perken.

Frankrijk besloot daarnaast in de nacht van zondag op maandag maatregelen te nemen om de veiligheid van zijn militairen en burgerpersoneel in het noordoosten van Syrië te waarborgen.

In meerdere Europese landen zijn afgelopen weekend vele duizenden betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen de situatie in het noordoosten van Syrië. Honderden personen liepen zaterdag een protestmars in Den Haag.