Netherlands

Studeren in coronatijd: 'Contact met medestudenten mis ik echt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Studeren ziet er sinds het begin van de corona-uitbraak in maart compleet anders uit. Er zijn minder colleges, de contacturen met docenten zijn drastisch verminderd en het studentenleven ligt compleet op z'n gat. Vandaag spreekt minister Van Engelshoven met studenten en docenten over wat dat voor hen betekent. Studenten Rosaly (22), Aemy (20) en Sebastiaan (20) leggen ons uit waar zij tegenaan lopen.

'Er mag wel wat gebeuren aan het lesgeld'

Rosaly is eerstejaars mbo-student Luchtvaardienstverlening in Zwolle. "Het is best lastig nu. Ik ga nu zes middagen per maand naar school en volg voor de rest onlinelessen. Normaal zou ik twintig dagen naar school gaan. Het contact met docenten gaat niet goed. Het is best wel moeilijk bij te houden en ik vrees wel dat ik vertraging oploop. Ik woon nog thuis in Staphorst, gelukkig, want op kamers heb je allemaal extra kosten terwijl er nu niet zoveel gebeurt. Het klinkt misschien gek, maar ik zou echt graag willen dat er iets wordt gedaan aan het lesgeld. Ik betaal voor een voltijdstudie, maar die krijg ik niet."

"Op dit moment wil ook niet per se meer naar school, want met het risico op besmetting is dat ook niet heel erg veilig. Ik denk wel dat ze zouden kunnen nadenken over het geven van colleges in theaters. Daardoor zou je meer contact hebben met je medestudenten, want dat mis ik echt. Dat is ook heel belangrijk, vooral in het begin."

Rosaly Rosaly
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geldbeloning voor zelfisolatie studenten: 'Moet substantieel bedrag zijn'

'Zou nu eigenlijk in Engeland zitten'

De 20-jarige Aemy studeert Liberal Arts and Sciences aan het University College in Maastricht. "Ik zou nu eigenlijk in Engeland zitten voor een semester in het buitenland, maar dat kan vanwege de corona-uitbraak niet doorgaan. Samen met twee andere studenten zouden we van september tot januari studeren aan de Universiteit van Leeds. Die colleges ga ik nu hier online volgen, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Dat is jammer. En ik merk dat die online-colleges ook niet zo goed werken voor mij, ik steek toch veel minder op. Ook is het lastig om docenten te bereiken. Ik stuurde eens een e-mail naar mijn docent en kreeg het antwoord pas na mijn tentamen."

Aemy Aemy

'Geluid bij online lessen is vaak slecht'

Sebastiaan Waegmaekers (21) uit Roosendaal studeert International real-estate and facility management in Breda. "Ik zit in mijn derde jaar nu. In februari ging ik mijn verplichte buitenlandse stage van een half jaar doen in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Halverwege maart kreeg ik een mail van school dat ik moest terugkeren vanwege de corona-uitbraak. Dat wilde ik niet, omdat ik terug moest vliegen via Azië. Ik dacht: dan kan ik beter hier blijven. Dat mocht uiteindelijk van school en ik heb mijn stage daar afgemaakt. Wel veel vanuit huis, want Nieuw-Zeeland ging op een gegeven moment in een heel strenge lockdown."

"In augustus ben ik teruggekeerd. Het studeren hier is een wereld van verschil met hoe het was toen ik vertrok. Ik heb twee dagen les per week, een dag op school en een online. Dat online werkt niet zo goed. Het geluid is vaak slecht, er zijn vaak problemen met de verbinding. Het contact met docenten werkt wel, dat gaat ook via Microsoft Teams. Ik maak me wel zorgen over de toekomst. Of ik wel een baan krijg als ik ben afgestudeerd."

Sebastiaan Sebastiaan
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Studenten doen het net even anders - zo gaan ze corona te lijf

Football news:

Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding