Netherlands

Steunpakket 3+: extra geld voor horeca en evenementenbranche

Tweede golf

13 minuten geleden Aangepast: 32 seconden geleden

Ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra op weg naar een persconferentie. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Het kabinet opent nog een keer de schatkist voor extra steun aan het bedrijfsleven. Meer bedrijven komen in aanmerking voor subsidie voor hun vaste lasten. En er zijn extraatjes voor de horeca en de evenementenbranche. De geplande versobering vanaf januari blijft voorlopig.

Bij de presentatie dinsdagmiddag benadrukte het kabinet dat het derde pakket 'meeademt' met de ontwikkelingen van de coronacrisis. Want als de omzetten van bedrijven verder dalen zal de steun automatisch stijgen. Het derde steunpakket doet op 'onzichtbare wijze' zijn werk, zei minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat daarover. 

Wel zichtbaar is de zwaardere aanslag op de schatkist. Op Prinsjesdag ging het kabinet nog uit van 3,5 miljard euro aan coronasteun in het vierde kwartaal. Inmiddels gaat dat bedrag richting het meest pessimistische scenario, waarin de overheid moet rekenen op een kostenpost van 10 miljard euro. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kan het derde steunpakket de tweede coronagolf wel aan?

Extra's

Naast de automatische groei van het steunpakket komt het kabinet met extra's. Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. De tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid.

Het kabinet wilde de TVL alleen nog openstellen voor zwaar getroffen ondernemingen, maar nu kunnen alle bedrijven weer gebruik maken van deze maandelijkse subsidie. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en voor de evenementenbranche.

40 miljoen euro

Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Datzelfde bedrag is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien.

Het kabinet besloot onlangs alle restaurants en cafés te sluiten, terwijl veel ondernemers hebben geïnvesteerd in het corona-proof maken van hun zaak. Ook is er bederfelijke waar die moet worden weggegooid. Daar is de extra steun voor bedoeld. 

Horeca en evenementen

Voor individuele horeca-ondernemers komt de extra steun neer op 2,75 procent van het omzetverlies van deze maand, legde minister Wiebes uit bij de persconferentie over het derde steunpakket. 

Voor zo'n 800 bedrijven in de evenementensector is ongeveer 10.000 euro tot 15.000 euro beschikbaar, afhankelijk van hun situatie. 

Versobering

"Voor de goede orde: we kunnen dit betalen", zei minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën bij de presentatie van steunpakket 3+. Wel waarschuwde hij dat het geld dat de overheid leent om bedrijven en werkgelegenheid te steunen ooit zal moeten worden terugbetaald. 

De voornaamste steunmaatregel, de NOW-regeling, wordt vooralsnog versoberd vanaf januari 2021. In plaats van maximaal 90 procent van de loonkosten krijgen werkgevers 'slechts' maximaal 80 procent vergoed. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken gaf aan dat het kabinet in december opnieuw zal kijken of die versobering 'verantwoord is'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

KPMG: vrijwel geen een bedrijf vroeg NOW-steun goed aan

Football news:

Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League
Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar
Ronaldo scoorde de 750e goal van zijn carrière. In de 57e minuut stuurde striker Cristiano Ronaldo de bal naar Kiev om te profiteren van de transfer van striker Alvaro Morata. Dit is het 750e doel van de Portugese carrière. Hij scoorde 450 voor Real Madrid, 118 voor Manchester United, 102 voor de nationale ploeg, 75 voor Juventus en 5 voor sporting. Meer informatie over de statistieken van de 35-jarige vindt u hier
Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv