Netherlands

Steengooier wordt verdacht van 40 gesneuvelde ruiten in Heerenveen

Negen weken lang hield het Heerenveen in z’n greep: een steengooier teisterde de wijken De Greiden en Heerenveen-Noord. Er sneuvelden veertig ruiten van auto’s en woningen en niemand wist wie daar achter zat. Vier buurtbewoners namen het initiatief om wacht te houden en betrapten in de nacht van donderdag op vrijdag een 28-jarige man uit Heerenveen op heterdaad.

,,Eindelijk’’, zegt Rinus Dam van de politie Heerenveen. ,,Het hield ons al sinds begin november bezig. Mooi dat er nu iemand voor vastzit. Daarmee keert de rust in de wijken hopelijk snel terug.’’ Dam laat weten dat bij alle gevallen van gesneuvelde ruiten het raam werd ingegooid met steen. ,,En dat is precies zoals de man die wij aanhielden te werk ging. Dit keer werd een autoruit met een zwerfkei ingegooid’’, zegt hij opgelucht.

De ruitincidenten vonden plaats in Heerenveen-Noord en in De Greiden, waar de opgepakte man zelf woonde. In zijn eigen wijk vernielde hij het merendeel van de ruiten. Over een motief is nog niets duidelijk. ,,Dat moet blijken uit de verhoren die momenteel gaande zijn’’, gaat Dam verder. Daarna wordt bepaald waar de 28-jarige van wordt verdacht: van vernieling of van poging tot inbraak.

Of de steengooier ook achter de andere vernielingen zit, moet blijken. Dam daarover: ,,Als er de komende tijd geen meldingen binnenkomen van kapotte ruiten, lijkt het mij wel duidelijk.’’