Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Steeds meer families in Nederland komen geld tekort

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het aantal arme mensen in Nederland neemt toe. En dat komt doordat spullen en eten de afgelopen tijd veel duurder zijn geworden.

Ook thuis bij Kellyn (10) merken ze dat. Ze woont samen met haar moeder en haar drie zussen.

Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat niet iedereen even rijk is. En dat sommige mensen bijna niks kunnen kopen.

Kellyn

Voor sommige gezinnen maakt het weinig uit als eten duurder wordt, omdat ze toch wel genoeg geld hebben om het te kopen. Maar bij steeds meer families is dat niet zo. Ook de moeder van Kellyn moet goed nadenken voor ze iets koopt.

Zoals heel veel gezinnen kunnen ze bij Kellyn thuis nu dus minder eten kopen voor hetzelfde bedrag. Het heeft te maken met wat we inflatie noemen. Dat betekent datgeld minder waard wordt. Dat zit zo:

Stel: je kunt op het ene moment van je zakgeld 10 snoepjes kopen voor 2 euro. Maar dan stijgen de prijzen van de ingrediënten van snoep, wordt ook het snoep zelf duurder. Als dat gebeurt, kun je voor hetzelfde bedrag minder snoep kopen. Dus bijvoorbeeld nog maar 8 snoepjes voor 2 euro.

Als dat niet alleen met snoep gebeurt maar met alles wat je koopt, dan loopt de inflatie dus flink op. En dat is het moment dat gezinnen in geldproblemen komen.

En dus merkt het gezin van Kellyn het meteen als eten duurder wordt, zegt haar moeder.

Een jaar geleden waren 30 eieren ongeveer 3 euro 50. Nu 5 euro. En brood kostte 89 cent. Nu zit het al op ongeveer 1 euro 20.

Karin, moeder Kellyn

Het Armoedefonds is een organisatie die mensen helpt als ze in geld-problemen komen. En volgens het Armoedefonds komen er steeds meer gezinnen naar ze toe die geen geld genoeg hebben voor leuke dingen.

Dat zijn mensen die eerst nog wel rond konden komen. Vaak zijn het ook gezinnen met kinderen, die doordat alles duurder is geworden nu niet meer genoeg geld hebben.

Irene Verspeek, Armoedefonds

Voor gezinnen die niet genoeg geld hebben zijn allerlei organisaties die ze helpen. Ze krijgen bijvoorbeeld tweedehands kleren van de kledingbank en eten van de voedselbank. Maar zuinig leven blijft nodig voor het gezin van Kellyn.

We vieren ook geen kinderfeestjes. Dat gaat niet.

Karin, moeder Kellyn

Het gaat bij Kellyn thuis nu wel beter dan eerst. Daar zijn de vier zussen en hun moeder heel blij mee. En soms zijn tweedehands spullen ook juist heel mooi.

Ik ben nu geld aan het sparen. Dan kan ik zelf dingetjes kopen, zodat ik feestjes kan vieren voor mezelf.

Kellyn