Netherlands

Startpremie Ajax in Champions League twee keer zo hoog als startpremies PSV, Feyenoord en AZ samen

Voetbal

14 minuten geleden Aangepast: 9 minuten geleden

Marc Overmars Beeld © Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Ajax komt dit seizoen opnieuw uit in de meest lucratieve voetbalcompetitie ter wereld: de Champions League. De Amsterdammers hebben aan startpremies al twee keer zoveel geld binnengehaald als PSV, Feyenoord en AZ, die uitkomen in de Europa League.

Alleen al het bereiken van de groepsfase van de Champions League leverde Ajax ruim 15 miljoen euro op. Bovendien krijgen de Amsterdammers verschillende extra's, bijvoorbeeld door prestaties in het verleden, waardoor zij zonder ook maar een bal aangeraakt te hebben al ruim 41 miljoen euro mogen bijschrijven.

Het verschil met de Europa League is schrijnend. PSV, Feyenoord en AZ komen uit in het tweede Europese toernooi, maar moeten genoegen nemen met een veel kleinere zak geld. PSV, Feyenoord en AZ krijgen respectievelijk 7,7 miljoen euro, 6,1 miljoen euro en 7,1 miljoen euro als startpremie.

Ook de beloning voor een zege of gelijkspel is groot tussen de twee Europese competities. Ajax mag bij een zege 2,7 miljoen euro beschrijven en krijgt bij een gelijkspel nog 900.000 euro. Overwinteren in het miljoenenbal is goed voor 9,5 miljoen euro. In de Europa League levert een zege 570.000 euro op, terwijl een gelijkspel 190.000 euro betekent. Overwinteren in de tweede competitie is, afhankelijk van de eindpositie in de groep, goed voor 1 miljoen euro of 500.000 euro.

Solidariteitsfonds

Overigens gaat een deel van het verdiende geld van alle Europees actieve clubs naar het solidariteitsfonds van de KNVB. De bond gebruikt het geld om clubs, die in moeilijkheden zijn geraakt door de coronacrisis, te helpen. Ajax zou naar verluidt 3 miljoen euro afstaan.

Football news:

Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting
Deze miss zal alle mannen pijn doen: Molde speler miste van een halve meter en reed in de bar
Mikel Arteta: Ik ben erg blij met Pepe ' s wedstrijd tegen Molde. Arsenal speelde goed over het algemeen
Napoli spelers kwamen in t-shirts met Maradona ' s naam en nummer 10 voor de Europa League wedstrijd
Daniele Bonera: Milan is blij met het spel met Rijsel en betreurt het resultaat
Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona