Netherlands

Staking bij VRT na ontslag ceo en aangekondigde besparingen

De ontslagen ceo Paul Lembrechts in 2016 - © Nicolas Maeterlinck / AFP

Op de Belgische zenders Eén en Canvas krijgt de kijker maandag vooral herhalingen te zien. De publieke omroep VRT staakt 24 uur lang. De aanleiding van de staking is het ontslag van VRT-ceo Paul Lembrechts en de aangekondigde besparingen vorige week.

Ook op de radio zal de staking impact hebben. Online verandert er niet zoveel.

De Vlaamse regering nam vorige week het besluit om Lembrechts te te ontslaan naar aanleiding van een etterend conflict aan de top van de openbare omroep, tussen Lembrechts en directeur Media en Productie Peter Claes, meldt Het Laatste Nieuws. Lembrechts vroeg het ontslag van Claes, maar de raad van bestuur weigerde dat.

Het Nieuwsblad meldt dat er geruchten gaan dat Claes voor vrienden goede contracten afsloot bij de omroep. Zo zou een freelance regisseur en “art director-consultant” 650.000 euro verdienen de komende vijf jaar, nog voor hij één opdracht heeft uitgevoerd. In 2018 factureerde hij meer dan 300.000 euro, meer dan de VRT-CEO verdient. De vakbond is woedend. Claes is inmiddels op non-actief gezet.

De werkelijke reden achter het ontslag is, menen de vakbonden op basis van hun contacten, Lembrechts’ verzet tegen de besparingen. Na het ontslag Lembrechts is de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, de gebeten hond bij het personeel, meldt de krant. Het personeel heeft vragen bij de rol die Van den Brande speelde. De VRT zou autonoom moet kunnen werken. “Als de voorzitter dat niet kan, dan zit hij niet op zijn plaats”, aldus Michelle Graus van vakbond ACOD.