Netherlands

Stadsdichter Haarlem moet alweer vertrekken

De omstreden stadsdichter in Haarlem is zijn functie na twee dagen alweer kwijt. De gemeente heeft zijn benoeming teruggedraaid.

De standpunten van Darryl Danchelo Osenga maken „een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap onmogelijk”, zegt het college van Haarlem in een vrijdagavond uitgegeven verklaring. Osenga bagatellisseerde de Holocaust en verheerlijkte geweld.

Het college trekt het boetekleed aan. „Diepgaander onderzoek was op zijn plaats geweest waarmee deze gang van zaken had kunnen worden voorkomen”, zegt het college.

Burgemeester Jos Wienen heeft de stadsdichter, Darryl Danchelo Osenga, op de hoogte gesteld van het besluit. De rapper was „geraakt”, aldus de verklaring, maar toonde begrip voor het besluit van het college

Holocaust

De gemeente Haarlem benoemde Osenga, artiestennaam Insayno, woensdag tot stadsdichter van Haarlem. Direct na de aanstelling stak een storm van protest op, lokaal, nationaal en internationaal.

Osenga noemde in een rap uit 2012 de behandeling in de concentratiekampen „slechts een lachertje” vergeleken met de slavenhandel. De Holocaust noemt hij „slechts een cover up voor domme schapen.”

In 2016 werd Osenga veroordeeld voor geweld in de Haagse Schilderswijk bij de rellen na de dood van Mitch Henriquez. De rapper telde af bij de bestorming van een politiebureau en gooide stenen naar de ME en politievoertuigen.

Op Twitter verklaarde Osenga te hopen dat PVV-leider Geert Wilders het volgende slachtoffer zou worden van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. In een andere tweet zegt hij studenten die met „een AK-47 hun school neermaaien” steeds beter te begrijpen.

Tweede kans

De gemeente Haarlem wilde hem een tweede kans geven, nadat hij in een gesprek excuses had aangeboden. Desondanks vroegen vier fracties een spoeddebat aan over de benoeming én de opstelling van het college.

Het college van Haarlem zegt in de verklaring van vrijdagavond vooraf kennis te hebben genomen van de omstreden uitspraken en acties van Osenga. Hierover hebben burgemeester Wienen en wethouder Meijs vóór de benoeming met Osenga gesproken. In dit gesprek heeft hij afstand genomen van zijn eerdere uitspraken. Hierdoor had het college het vertrouwen dat Osenga de functie van stadsdichter zou kunnen vervullen en groepen verbinden.

Het college zegt dat na het publiceren van de benoeming nieuwe citaten van Osenga naar voren kwamen die „haaks staan op waarden” waar de gemeente Haarlem voor staat.

2020-09-25-BIN1-rapper_haarlem-4-FCFracties vragen spoeddebat stadsdichter Haarlem

rapperVVD Haarlem kaart uitspraken stadsdichter over Holocaust aan

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala