Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

Foto: ANP

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar “slimme trucs” om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar ingaat. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

Met het verbod loopt Utrecht vooruit op landelijke wet- en regelgeving om de verkoop van sigaretten vanuit supermarkten per 1 juli 2024 te verbieden. De gemeente vreest dat supermarkten hun winkels gaan verbouwen om zo een nieuwe entree te maken waardoor zij de wet omzeilen en alsnog sigaretten kunnen blijven verkopen. “Via een achterdeurtje een nieuwe tabakswinkel openen vlakbij een supermarkt of zelfs in het gebouw van een supermarkt zoals in Utrecht dreigde te gebeuren, moeten we echt niet willen”, zegt Van Ooijen in een reactie op het besluit van Utrecht.

De staatssecretaris verwacht van supermarkten dat zij hun “maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, waar ze zich met de ondertekening van het Nationaal Preventieakkoord aan hebben gecommitteerd. Ook rekent hij erop dat “alle supermarkten zich houden aan de wet- en regelgeving die is opgesteld, zonder zich daarbij te bedienen van ongewenste constructies.”