Netherlands

Spotify-oprichter investeert 1 miljard in Europese startups

Op zoek naar Europese techreuzen

1 minuut geleden Aangepast: 4 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Spotify-oprichter Daniël Ek gaat 1 miljard euro van zijn eigen geld steken in Europese startups. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat ook Europese techbedrijven kunnen uitgroeien tot internationale techreuzen.

Volgens Ek worden Europese bedrijven veel minder goed ondersteund met investeringen dan Amerikaanse bedrijven. 

"We hebben meer superbedrijven nodig die de lat hoger leggen en een bron van inspiratie kunnen zijn", zegt Ek. Nu is het nog te vaak zo dat talentvolle werknemers automatisch naar de VS gaan, omdat ze zich ondergewaardeerd voelen.

Daarom wil de Spotify-oprichter 1 miljard euro investeren in zogeheten moonshots "die zich bezig houden met deep technologie", zegt hij in een Zoom-interview op techevent Slush.

Daarmee doelt Ek op technologie die niet direct leidt tot het ontwikkelen van diensten voor consumenten zoals robotica, nanotechnologie, quantumcomputers of andere geavanceerde technologie.

Positieve impact

Daniel Ek richtte Spotify op in 2006 en is de ceo van het bedrijf. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 3,8 miljard dollar, zo'n 3,26 miljard euro.

Ek wil de beloofde 1 miljard euro investeren in tech-projecten "die een flinke en positieve impact kunnen hebben". In die projecten moet opgetrokken worden "met wetenschappers, investeerders en overheden om dat te bereiken", zei Ek.

Zijn voorkeur gaat uit naar onder andere gezondheidszorg, onderwijs, machine learning en energie. "De moonshots waar ik het over heb, hebben vaak geen manieren om aan investeringen te komen. Omdat het ideeën zijn die in een te vroeg stadium zitten om aan te kunnen kloppen bij durfinvesteerders."

"Het echte succes is er als Europa meer superbedrijven heeft", zegt Ek. "En idealiter zijn dat bedrijven die een positief effect hebben op de wereld omdat zij grote uitdagingen tackelen."

Football news:

Leonardo sprak met de vertegenwoordigers van Mbappe over de contractverlenging. De speler wil weten hoe de club zich zal ontwikkelen
Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e