Netherlands

Spoorwegovergang 't Haantje na 174 jaar dicht voor verkeer

RIJSWIJK - De bekende spoorwegovergang 't Haantje in Rijswijk is na bijna 174 jaar niet meer in gebruik. Prorail heeft de weg deze week met hekken afgesloten. Verkeer wordt nog tot juli omgeleid, dan wordt een nieuwe onderdoorgang in gebruik genomen.

Directe aanleiding voor het project is de verdubbeling van het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus - het vroegere Delft Zuid. Dat heeft tot gevolg dat hier veel meer treinen gaan rijden. 'De overweg was goed beveiligd, maar er is altijd een risico - hoe klein ook - op ongelukken. Overwegen kunnen bovendien storingen veroorzaken voor trein- en wegverkeer. Daarom ziet ProRail het liefst alle overwegen in Nederland op termijn verdwijnen: de meest veilige overweg geen overweg', aldus de spoorbeheerder.

't Haantje was de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht. Het alternatief is een compleet nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten, die straks een veilige verbinding vormt tussen de twee woonwijken Parkrijk en Pasgeld. In de onderdoorgang - 250 meter ten noorden van 't Haantje - komt aan één kant van de weg een afgescheiden fiets- en voetpad. Twee vides in het dak van de onderdoorgang zorgen voor daglicht. Die nieuwe onderdoorgang is wel drie maanden later klaar dan gepland. Dit omdat ProRail vertraging opliep bij de het verkrijgen van de benodigde grond.

Overweg 't Haantje dankt zijn naam aan de gelijknamige herberg die sinds de zeventiende eeuw bij de hoek van de Kerstanjewetering en de Vliet lag. 't Haantje zelf is nu niet langer een doorgaande weg, maar alleen nog bestemd voor bestemmingsverkeer.

LEES OOK: Meer treinen in 2022 en 'kaartje mag niet duurder worden'

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude