Netherlands

Spiegeldepot Boijmans mocht „nergens op lijken”

Circa 7500 mensen mogen dit weekeinde al een kijkje nemen in en op het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, een nieuw spektakelstuk in de Nederlandse architectuur. Het heeft de vorm van een enorme beker, een spiegelende buitenkant waarin Rotterdam te zien is en draagt berken en pijnbomen op het dak. Daar moet ook nog een terras komen. Het is bijna 40 meter hoog.

„We hebben besloten dat het nergens op mocht lijken”, aldus architect Winy Maas. Het is zo bijzonder dat er volgens hem straks ligstoelen omheen komen om het op je gemak van buiten te bekijken. „Het is een gebouw, maar ook stedebouw”, zegt Maas doelend op de relatie tussen gebouw en omgeving.

Zeker even bijzonder is dat het publiek straks binnen mag om te kijken naar de kunststukken en naar hoe ze worden bewaard, geconserveerd, gerestaureerd en getransporteerd. Volgens Boijmans is dat uniek en er is dan ook internationale belangstelling voor het hele project. Het gebouw haalde onder meer al The New York Times en andere internationale media. „Het gaat op een ongelofelijke manier de wereld over”, straalt directeur Sjarel Ex.

En dat is het nog niet eens echt klaar. Over een jaar zal het pas fungeren als depot. Van de winter begint het museum met het verhuizen naar het depot van de collectie, die nu is ondergebracht op diverse plekken in binnen- en buitenland. Het zijn 151.000 stukken, waarvan altijd hooguit 10 procent op zaal kan worden getoond. Een openbaar depot is daarom een uitkomst, en nu helemaal omdat Museum Boijmans de komende jaren helemaal niks kan laten zien wegens restauratie en renovatie.

Ex kwam echter al in 2004 op de gedachte, omdat de toenmalige opslagmogelijkheden niet deugden en de kans op wateroverlast altijd aanwezig was (daarom komt de kunst nu ook meters boven de begane grond). Hij wilde geen depot aan de buitenkant van de stad, wat goedkoper zou zijn, maar in het centrum. Het moest van en bij het publiek zijn. De gemeente zag hem aankomen met zijn dure plan, maar met name „een vermogende familie” paste fors bij. De totale kosten van het depot zijn meer dan 90 miljoen euro, waarvan 35 miljoen bestaat uit schenkingen. De rest moet de komende tientallen jaren uit de exploitatie worden terugverdiend.

Een publiek toegankelijk depot is volgens Ex eigenlijk niet meer dan logisch: „De helft van ons budget is altijd voor conservering van de collectie. Dat kun je dan ook naar buiten brengen als deel van je programma.” Hij wil het ook tonen omdat een museum „een publieke verantwoordingsplicht” heeft om te laten zien wat het doet.

Depot Boijmans Van Beuningen werd ontworpen door MVRDV en is gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

Football news:

Arsenal zal Ozil en Sokratis uitsluiten van de Premier League. Arsenal rekent niet op middenvelder Mesut Ozil en verdediger Sokratis Papastathopoulos. Goal.Com volgens de bron zal de club Ozil en Sokratis uitsluiten van de aanvraag voor het Engelse kampioenschap. De spelers zijn al op de hoogte gebracht van dit besluit. Ze kunnen dus pas in Februari het veld in, wanneer het transfervenster opengaat. Ozil heeft sinds maart niet meer voor Arsenal gespeeld. De club had gehoopt hem te verkopen in het laatste transfervenster, maar de deal kon niet worden geregeld. De 32-jarige papastathopoulos zal ook het begin van het seizoen missen. Er werd gemeld dat ze geïnteresseerd zijn in Napoli, maar uiteindelijk mislukte de overdracht. Arsenal heeft Ozil en Sokratis nog niet opgenomen in hun bod op de Europa League
Bartomeu zal de wedstrijd tegen Ferencvaros missen vanwege de begeerte van een familielid. De voorzitter van de Barca wil naar de wedstrijd met Real Madrid. De president van Barcelona, Josep Bartomeu, zal de Champions League wedstrijd van vandaag tegen Ferencvaros missen. De 57-jarige manager zal niet naar de wedstrijd kijken vanuit de VIP box in het kamp Nou, omdat hij contact had met een familielid die het coronavirus had. Bartomeu ' s eerste PCR test voor COVID-19 was negatief. De Catalaanse President hoopt op 24 oktober in het stadion te kunnen verschijnen tijdens de Clasico met Real Madrid. Om dit te doen, moet hij slagen voor de tweede test en een negatief resultaat krijgen. Op 1 en 2 November komt de Raad van bestuur van Barca bijeen om de kwestie van een motie van wantrouwen tegen Bartomeu te bespreken. Het vereiste aantal handtekeningen is al verzameld. Het is mogelijk dat Barca niet genoeg geld heeft om hun salaris te betalen. Het is geen virus, het is een management leugen.Econoom over de financiën van de club
Liverpool en Manchester United behoren tot de clubs die een Europese Premier League willen oprichten. Volgens Sky Sports zijn Liverpool en Manchester United hierbij betrokken. Het nieuwe toernooi zal in 2022 van start gaan en ze willen het midden van het seizoen houden onder auspiciën van de FIFA. Verwacht wordt dat er 18 teams aan zullen deelnemen. Ongeveer een dozijn clubs uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, waaronder Barcelona, Attico, Real Madrid, Bayern München, PSG en Juventus, zijn al gevraagd over hun mogelijke deelname aan het toernooi. Vijf Engelse clubs zullen aan het project kunnen deelnemen. Er zij op gewezen dat deze kwestie reeds is besproken door vertegenwoordigers van Manchester City, Tottenham, Chelsea en Arsenal. Er wordt momenteel naar investeerders gezocht. Het kan een JP Morgan Bank zijn. Het bedrag dat nodig is om de Europese Premier League te creëren is 4,6 miljard pond. De FIFA en de UEFA weigerden commentaar te leveren op deze informatie. Voorheen begonnen Liverpool en Manchester United een project van radicale vernieuwingen in het Engelse voetbal. Hun voorstellen omvatten onder meer het verlagen van de Premier League van 20 naar 18 teams, het annuleren van de League Cup en de FA super Cup, het veranderen van de financieringsstructuur en het toekennen van extra geld aan de Engelse voetbalbond (EFL). Er wordt ook voorgesteld de top-6 clubs en Everton, Southampton en West ham een speciale status te geven die hen in staat stelt elk besluit over de Premier League te aanvaarden of te verwerpen. De bond heeft dit initiatief al verworpen
Thibaut Courtois: real wil de Champions League winnen en La Liga
Tiago en Matip trainden vandaag niet met Liverpool. Ze zullen waarschijnlijk niet Spelen Ajax
Griezmann zal niet terugkeren naar Attico vanuit Barcelona
Miranchuk maakte zijn debuut voor Atalanta in de Champions League wedstrijd tegen Midtjylland