Netherlands

Sonos gaat oude apparaten niet meer van updates voorzien

De originele Zone Players, de Connect, eerste generatie Play:5, CR200 en Bridge kunnen vanaf mei 2020 niet langer op updates rekenen. Ook Connect: Amps verkocht tussen 2006 en 2015 worden dan niet meer bijgewerkt.

De apparaten hebben te weinig geheugen en een te zwakke processorkracht om te blijven updaten, vertelt Cynthia van der Moolen van Sonos aan Bright. Veel muziekdiensten en functies vereisen de krachtigere hardware die in recente speakers zit.

"De producten zijn meer dan een decennium geleden geïntroduceerd, en geproduceerd tot 2015, nog voordat de originele iPhone werd aangekondigd", schrijft Sonos in een persverklaring. "Streamingservices zoals Spotify en Apple Music bestonden nog niet, terwijl Sonos je nu toegang biedt tot meer dan honderd streamingdiensten en meerdere spraakassistenten."

De audio-apparaten blijven na de genoemde deadline nog gewoon werken, maar op termijn kan daar verandering in komen als bijvoorbeeld een muziekdienst een update vereist. Sonos kan daarom niet langer garanderen dat de speakers hun functionaliteit behouden.

Korting

Klanten kunnen de oude Sonos-apparatuur laten recyclen. In ruil daarvoor krijgen ze dan 30 procent korting op de aanschaf van vervangende hardware. Daarvoor moet een speciale recyclemodus worden ingeschakeld, waardoor de oude speaker onbruikbaar wordt. Een functie die recent leidde tot kritiek: deze speakers kunnen niet tweedehands worden verkocht.

Heb je oude Sonos-apparatuur gekoppeld aan je nieuwe Sonos-apparatuur, dan krijgen ook je nieuwe speakers vanaf mei geen software-updates meer. Je moet beide van elkaar loskoppelen om weer updates te installeren.

Het is voor het eerst dat Sonos de ondersteuning voor oude producten laat van. Het bedrijf is niet de enige die zo’n besluit neemt: recent werd nog de ondersteuning voor Windows 7 gedropt, waardoor het besturingssysteem niet langer beveiligingsupdates krijgt.