Netherlands

Sommige stemlokalen in 2021 langer open, zeventigplussers mogen ook per post stemmen

Corona Om het stemmen veiliger te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen, wil het kabinet een aantal tijdelijke maatregelen nemen.

Eén vaste verkiezingstraditie moet er door het coronavirus alvast aan geloven. Het kabinet wil dat kiezers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in een aantal stemlokalen al een aantal dagen vóór de verkiezingsdag – 17 maart 2021 – hun stem kunnen uitbrengen. Van oudsher vinden verkiezingen in Nederland op één dag plaats, altijd op een woensdag.

Door kiezers meer tijd te geven, wil het kabinet het besmettingsrisico verkleinen en voorkomen dat de verkiezingen uitgroeien tot een superspread-event voor het coronavirus. Het is niet de enige aanpassing: zeventigplussers krijgen, als kwetsbare groep, de kans per brief te stemmen. Dat is volgens Haagse bronnen de inhoud van een brief die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) deze week naar de Tweede Kamer stuurt.

Het voorstel vergt een wijziging van de wet, maar heeft in de Tweede Kamer veel voorstanders. Eerder kwam Ollongren al met andere plannen om de verkiezingen coronaproof te maken, onder andere door extra stemlokalen in te richten voor verpleeghuisbewoners en kiezers niet twee maar drie volmachtsstemmen te geven. De Tweede Kamer is daarmee al akkoord, de Eerste Kamer stemt er volgende week over.

Een staatscommissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes pleitte in 2018 al voor een permanente invoering van meerdaags stemmen en poststemmen om het voor kiezers gemakkelijker te maken hun stem uit te brengen. Zo ver wil het kabinet nu niet gaan. Het blijft vooralsnog een eenmalige uitzondering.

Lees ook: Rutte III zet kleine stapjes naar democratische vernieuwing

Football news:

Klopp op firmino: het Team is een orkest, en Bobby speelt er 12 instrumenten in. Hij is belangrijk voor ons.Liverpool manager Jurgen Klopp heeft veel gesproken over striker Roberto Firmino. Het was altijd belangrijk voor Bobby om te scoren. Dit is een perfecte footballspeler. Een voetbalteam is als een orkest. Om te spelen hebben we mensen nodig die verschillende instrumenten kennen. Sommigen van hen zijn luider, sommige Spelen rustiger, maar ze zijn allemaal belangrijk voor het ritme. Bobby is waanzinnig belangrijk, alsof hij 12 instrumenten in ons orkest speelt. Het is erg belangrijk voor ons ritme. Godzijdank kunnen we zonder hem spelen zonder verlies, maar het is geweldig om hem op het veld te hebben. Ik geef niets om Bobby, maar soms helpt het scoren van een doelpunt. Dit doel was erg belangrijk. Ik vond de reactie van de jongens het leukst. Natuurlijk vieren we altijd doelen, maar de reactie op dat doel was erg emotioneel, want de spelers lezen zeker de pers. Helaas zagen ze de kritiek. Dus we waren erg blij toen hij scoorde. Het was het juiste om te doen. Je weet hoe belangrijk hij voor ons is, dus ik hoef er niet eens over te praten, zei Klopp. Liverpool vierde Firmino ' s doel met het hele team. Roberto had een moeilijke start voor het seizoen-maar hij overwon verschrikkelijk ongeluk
Antonio Conte: ik denk niet dat Real Madrid kan huilen over hun verliezen. Het is grappig dat de media schrijven over hun problemen met het team
Lewandowski over de annulering van de Gouden Bal: zo belangrijk is het niet. Dergelijke Prijzen zijn iets extra -
Salah kan met Atalanta spelen. Hij werd ziek door het coronavirus
Geen nieuws. Ik heb geen idee wie voor Atalanta gaat spelen. Waarom zouden we ze informatie geven? Liverpool manager Jurgen Klopp spreekt voor de Champions League groep fase 4 wedstrijd tegen Atalanta. Over Tiago en andere spelers wier deelname aan de wedstrijd twijfelachtig is geen nieuws. We zullen zien. Ik wil er niet te veel over zeggen, want Ik heb geen idee wie Atalanta op het veld kan zetten. Waarom zouden we ze informatie geven?
Barcelona denkt erover om Garay te tekenen vanwege de blessure van Pique
Pepe verontschuldigde zich voor de rode in de wedstrijd met Leeds: er is geen excuus voor mijn gedrag. Het spijt me zeer dat de middenvelder van Arsenal Nicolas Pepe zich verontschuldigde voor de schorsing die hij verdiende in de wedstrijd van de 9de ronde van de Premier League