Netherlands

Solidariteit

Het is een beetje de romantische blik van de buitenstaander, maar Zuid-Europa is voor mij toch wel het mooiste deel van dit continent. De rijke historie, veelzijdige cultuur en het prachtige landschap blijven een betoverende indruk op me maken. Ook de mensen bevallen mij, mede door de voor mij herkenbare omgangsvormen. Maar wanneer nieuwsgierige locals vragen wat mijn afkomst is, antwoord ik tegen mijn gewoonte in dat ik een in Nederland woonachtige Marokkaan ben. Een omslachtige manier om te zeggen dat ik wel een Nederlander ben, maar niet helemaal.

Want misschien hebben veel landgenoten het niet door, maar Nederlanders hebben in Zuid-Europa inmiddels een beroerd imago. En dat hebben we aan onszelf te danken.

Ruim tien jaar geleden, toen de eurocrisis uitbrak en vooral Portugal, Italië, Griekenland en Spanje (de zogeheten PIGS-landen) aan het noodinfuus hingen, duurde het niet lang voordat er in Nederland een weberiaanse verklaring werd rondgeslingerd. Het noorden zou door de protestantse moraal van spaarzaam leven en hard werken het beter voor elkaar hebben dan het katholieke zuiden, waar vooral werd gefeest en uitgeslapen. „Drank en vrouwen”, liet Dijsselbloem zich later ontvallen.

Nou kun je allerlei theorieën bedenken over waarom sommige landen welvarend zijn en andere niet, al vind ik culturele oorzaken zelden overtuigend. Ze kunnen soms een kern van waarheid bevatten, maar het is bijna altijd bedoeld als schaamteloze zelffelicitatie. En vooral: het kleineert en vernedert de ander.

Nu uit Zuid-Europa vanwege de coronacrisis een wanhopige roep om solidariteit klinkt, blinken we als land weer uit in botheid en arrogantie. De vraag naar Europese noodhulp wordt hier gezien als een opportunistische poging om ons voor hun financiële puinhoop te laten opdraaien.

Lees ook: ‘Walgelijk’ en ‘wreed’: hoe Nederland in de coronacrisis vijanden maakt in de EU

„Nederland heeft in de vette jaren gespaard, de EU kan nu niet van ons verlangen dat we gaan betalen voor landen die feest hebben gevierd. Rutte moet zijn rug recht houden”, zei SGP-voorman Kees van der Staaij vrijdag in Goedemorgen Nederland. „[De] Nederlandse burger hoeft niet op te draaien voor de lage Italiaanse belastingmoraal en schulden. Ze bekijken het maar”, aldus Paul Slettenhaar, VVD-wethouder in Castricum, in een inmiddels verwijderde tweet.

Het wordt nog net geen Italiaans virus genoemd, maar het scheelt niet veel.

Qua menselijkheid kan dit land nog het nodige leren van het zuiden. Zo heeft de Portugese regering besloten om alle asielzoekers en andere ongedocumenteerde migranten een tijdelijke verblijfsvergunning te geven, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de zorg.

Solidariteit is een woord dat nagenoeg in elke Europese taal hetzelfde klinkt. Alleen in het Nederlands betekent het kennelijk iets anders.

Football news:

Leicester heeft de onderhandelingen over de lening van Eriksen gestopt vanwege het hoge salaris van de speler
CR 760. Ik had minder kunnen scoren, Juventus keeper Gianluigi Buffon feliciteerde Torino striker Cristiano Ronaldo met het bereiken van 760 goals in officiële wedstrijden. Je had minder doelpunten voor me kunnen scoren. In ieder geval gefeliciteerd met uw recordbrekende carrière. CR..760! - schreef Buffon op Twitter. Ronaldo is de beste goalscorer ooit in officiële wedstrijden. Hij versloeg Bytsan en scoorde de 760e goal (Squawka)
Het beroep van Barcelona tegen de opschorting van Messi werd verworpen.Het beroep van Barcelona tegen de schorsing van de spits Lionel Messi met twee wedstrijden werd verworpen. De Argentijn heeft de Spaanse beker wedstrijd met Cornell al gemist (2:0). Hij zal ook niet in staat zijn om met Elche te spelen in de Spaanse competitie
De jongen ging akkoord om naar Arsenal te gaan. Real Madrid Martin Ødegaard is dicht bij het verlaten van de huurovereenkomst. Volgens de Guardian en ESPN journalist Freddie Paxton heeft de Noor besloten naar Arsenal te verhuizen. Vandaag slaat de jongeling een workout crème over om de transfer te voltooien. Verwacht wordt dat de jongere wordt uitgeleend tot het einde van het seizoen. De partijen zijn bereid om de voorwaarden van de deal in de zomer te wijzigen. Dit seizoen heeft de 22-jarige middenvelder 7 wedstrijden gespeeld in La Liga. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Ik wil Shomurodov houden. Juventus heeft geen contact met ons opgenomen. De president van Genua Enrico Prezios heeft gesproken over de belangstelling van Juventus voor forward Eldor Shomurodov. Ik ben van plan het te houden. Shomurodov is een Genua speler, hij is net bij ons. Bovendien nam Juventus geen contact met ons op over hem. (') Gezien onze positie in de tabel, denk ik niet dat dit het moment is om te praten over de verkoop, zei Preziosi. In 12 wedstrijden van Serie A scoorde Shomurodov 2 goals. Genua is op de 16e plaats in de Serie A
Liverpool scoorde geen van hun laatste 87 schoten in de Premier League. Het team heeft 4 opeenvolgende wedstrijden zonder doelpunten
Leroy Sane: Pep geeft les zodat ik de kleine man in mijn hoofd begon te horen.Bayern München winger Leroy Sane heeft gesproken over Manchester City manager Pep Guardiola. Pep en ik hadden een goede relatie. Hij bracht me naar een heel nieuw niveau. Meestal werkte ik aan de kleine dingen: met welke voet neem ik de bal, in welke situatie en hoe, Wat is het beste om te doen om de ruimte te openen? Andere coaches praten er ook over, maar hij deed het echt elke dag, totdat ik op een gegeven moment een kleine man in mijn hoofd hoorde vertellen wat ik moest doen, wanneer en hoe. Guardiola stopt niet als hij ziet dat je verbeterd bent. Hij zal iets nieuws vinden waar hij onvermoeibaar met jullie aan zal werken. Als ik niet naar Manchester City was verhuisd, had ik dit niveau waarschijnlijk niet bereiktvertelde Sane Der Spiegel